Зад благородната идея на календара стоят Иван Димов от фондация "Single step" и Вероника Янева, съосновател на фондация "Шаро" – подай лапа на изоставените.  

Снимка: Фондация \"Шаро\" и \"Single step\"

Целта на инициативата "Be Human(e)" е да се обърне внимание на факта, че зад славата, скъпите етикети и блясъка, се крият обикновени хора, също както четириногите приятели си приличат помежду си, независимо каква порода са.  

Повече за идеята разказва Иван Димов, основател на фондация "Single Step" : "Календарът е изцяло с благотворителна цел и всички приходи, които ние спечелим от продажбите, ще разделим по равно с фондация "Шаро". Всички участници в календара, всички звезди, както и кучетата, го направиха с тази цел. Не поискаха нищо от нас в замяна. Ние като фондация предлагаме услуги на младежи с различна сексуална ориентация. Всички средства, които спечелим, ще отидат за тази подкрепа."

Фондация "Шаро" се грижи за 120 постоянно пребиваващи кучета, но има и още много изоставени четириноги, които разчитат на тях.  

Снимка: Фондация \"Шаро\" и \"Single step\"

"Много често хората старателно ги опаковат в кашончета и ни ги оставят пред вратата. Така ние поемаме грижата за тях, стараем се да измисляме какви ли не различни неща, за да можем да набавяме средства за тях, защото да се хранят толкова много животни, плюс медицинските грижи за тях, е един разход константен, за който наистина тряба да правим чудеса от храброст", допълва Димов.

Снимка: Фондация \"Шаро\" и \"Single step\"

"Успяваме да задомяваме животни предимно в чужбина. Работим с две местни организации, едната в Австрия, едната в Германия, които на местно ниво проверяват осиновителите, за да сме сигурни, че животните отиват на добро място. Най-трудната част е да убедим българите, че тези животни имат място тук при нас, защото това, че едно животно няма порода не го прави по-различно от кучето, за което сме дали 2000 лева. Борим се с предразсъдъците, което е и темата на нашия календар", споделя и Вероника Янева, съосновател на фондацията.

Добрата новина е, че всички кученца, които са участвали в календара, са осиновени и се радват на уютен дом. Със звездната си поява, те се надяват да помогнат на останалите свои другари от фондация "Шаро".