Екатерина Купелин участва в „Стани богат“ през декември и спечели 10 000 лева. Привлече вниманието ни с богатата си житейска история – живяла е в САЩ, Шанхай, Нидерландия и Индия. Била е една година и сред калайджиите в Катуница, а сега живее със съпруга си швейцарец и двете им деца във френско село. Те растат близо до природата, без телевизор и без мобилни телефони. Освен че е антрополог, Катя е също така и дула, но нека караме в хронологичен ред.

Снимка: bTV Media Group

Екатерина завършва Английската гимназия в София и през 2000 г. заминава да учи във Върмонт. В САЩ живее почти 8 години, като голяма част от тях прекарва в Ню Йорк.

След това прекарва 9 месеца в Шанхай, работейки в НПО, грижеща се за опазването на водите. Следващата й спирка е Амстердам, където пише магистратурата си, свързана с правата на детето. Тази тема я отвежда в Индия, за да се запознае отблизо с феномена „свещени проститутки“.

Снимка: Личен архив

В миналото тези жени, практикуващи най-древната професия още от идването на първия мензис, са били много образовани, но сега са от най-нисшите слоеве на обществото.

Снимка: Личен архив

Наричат ги свещени, защото ги „женят“ за богинята Йелама – прави се сватбена церемония, но без мъж. През деня към тези жени се отнасят със сакрално почитание, докато през нощта те са проституки.

Снимка: Личен архив

Екатерина Купелин ги изучава през 2009 г., посещавайки 50 села в Южна Индия.

„Точно на това в България казваме „тъмна Индия“. Селата бяха толкова затънтени, че хората за първи път виждаха чужденци. Направихме документален филм и се влюбих в Индия. Живях в Момбай 6 месеца и се върнах в България, защото визата ми изтече“ – споделя Катя пред LadyZone.bg.

За добро или лошо, тя така и не получава нова виза за Индия. Прекарва една година в София, преподавайки в завършената от нея Английска гимназия. Започва да пише докторантура по антропология, като темата я отвежда за една година при калайджиите в Катуница.

Снимка: Личен архив

Ражда се синът й (днес на 9 г.), когото със съпруга й швейцарец решават да кръстят Сурия. На санскритски това означава слънце. Семейството заживява в Женева, но според Катя в този град има нещо анонимно. 48% от жителите са чужденци и няма общество със стабилни социални контакти.

Снимка: Личен архив

Така фамилията, която има и 4-годишна дъщеря Ума Калина, се установява във френско село. Децата посещават училище-ферма, което е по системата Монтесори, намиращо се в планината.

Снимка: Личен архив

„Прекрасно е! Децата са свободни и могат сами да ходят из селото, край реката… Нямат мобилни телефони, вкъщи нямаме и телевизор“ – разказва Екатерина.

През лятото на миналата година тя е в София и вкъщи гледат „Стани богат“. Катя отговаря на повечето въпроси, а синът й я окуражава да се запише за участие.

Снимка: bTV Media Group

„Записах се на магистралата, докато пътувахме за Гърция. Отговорих на всички 46 въпроса във формуляра, като накрая беше желателно да се изпрати и видео. Спряхме край едно лозе и там записах видеото. На следващия, дъждовен ден разглеждахме Акропола, когато ми се обадиха с предложение за участие“ – споделя Катя.

Щастлива е, че може да използва трибуната на предаването, за да сподели за своите каузи, включително за заниманията си като дула. Самата тя също не е раждала в болница, а в т.нар. „къща за раждане“.

„Дулата не е акушерка. Тя дава емоционална подкрепа на родилката. Познава добре семейството и знае кои притеснения биха попречили на спокойното раждане. Освен това тя оказва помощ и след раждането“ – пояснява Екатерина.

Снимка: bTV Media Group

Признава, че е изненадана от силата на телевизията. След предаването й звънят много хора, включително такива, с които не се е чувала от години. Дори някои от калайджиите се обаждат с „Како, гледахме те!“.

Наградата от 10 000 лева най-вероятно ще вложи в някое пътуване. Семейството пътува много, като Катя винаги гласува на избори, независимо къде се намира и колко време ще й коства.

Новият сезон на емблематичната телевизионна игра „Стани богат“ започва на 13 февруари, понеделник, точно в 18:00 ч. по bTV. Колоритни участници – хора с богата култура, впечатляващи истории и съдби, разнообразни професии, мотиви за участие и каузи (лични и благотворителни), ще седнат на стола на знанието, готови да отговорят на 15-те въпроса и да грабнат заветните 100 хиляди лева. В новите епизоди - всеки делник от 18:00 ч., всички те ще бъдат в компания на очарователния водещ Михаил Билалов и заедно с него ще стъпват ту уверено, ту на пръсти из лабиринтите на знанието в „Стани богат“.

Снимка: bTV Media Group