Макар и да е пример за един от най-големите сексисти в историята на киното, Алфред Хичкок е ненадминат гений, а участието на която и да е жена в негов филм, е еднакво голямо доказателство както за таланта ѝ, така и за красотата ѝ. Днес на 96 години става Ева Мари Сейн, която е една от музите на Хичкок и е участвала в забележителния му шпионски трилър „Север-Северозапад“.

Актрисата започва кариерата си в телевизията и малко по малко върви към големия екран. Още с навлизането си в киното тя става изключително популярна благодарение на първата си роля – във филма „На кея“, където си партнира с легендата Марлон Брандо.

Снимка: Wikipedia

Екранният ѝ образ се променя изключително много след като започва да работи с режисьора Алфред Хичкок. До този момент младата жена е играла типично „женски“ роли (както се е считало по това време) като слаба и изпаднала в беда дама. Хичкок решава да промени това и първата му работа, след като я избира сред стотици други актриси, е да я накара да отреже дългата си руса коса, която стигала по това време до кръста ѝ.

Снимка: Wikipedia

Резултатът е поразителен и Ева Мари Сейнт се вписва идеално в ролята на опасната чаровница, която манипулира Кари Грант. В статия за „Ню Йорк Таймс“ един от известните кинокритици по това време казва, че Алфред Хичкок е успял да извади неподозирани актьорски заложби на младата жена, превръщайки я в едновременно нежна и опасна. Хичкок пък ѝ казва, че никога повече не иска да я вижда във филм, в който играе домакиня и тя се съгласява с него.

Младата жена следва съвета на Хичкок и започва да приема само по-предизвикателни роли и да участва в по-нестандартни филми. Това намалява до голяма степен опциите ѝ, но не я разочарова, защото ѝ дава възможност да прекарва повече време със семейството си. Също така ѝ дава възможност да участва в малко, но много успешни филми до 1978 г. След това обаче решава да си даде почивка от киното и тази почивка продължава почти цяло десетилетие.

Снимка: Getty Images

През 1986 г. Ева Мари Сейнт, вече на 64 години, се завръща към киното и играе майката на Том Ханкс във филма „Нищо общо“. Критиците посрещат завръщането ѝ с ентусиазъм. През следващите няколко години изпълнява подобни роли – обикновено на майката на главния герой.

Снимка: Getty Images

Последното ѝ публично появяване беше на наградите „Оскар“ през 2018 г.