Застаряващ мъж с две деца, досадна жена, работа, която мрази и много миризливи крака – това е достатъчно описание, за да се сетите за култовия телевизионен персонаж Ал Бънди от успешния сериал „Женени с деца“. Днес актьорът Ед О‘Нийл, който изпълни ролята на Ал, навършва 75 години.

Освен в „Женени с деца“ О‘Нийл изпълнява една от главните роли в „Модерно семейство“. И макар персонажите му в двата сериала да са коренно различни, между тях, а и между самия актьор, има нещо общо – неуспешната спортна кариера.

„Четири тъчдауна в един мач“ – спортната кариера на Ед О‘Нийл

 

 

Всеки, който е гледал „Женени с деца“, знае, че най-голямата (и вероятно единствена) гордост в живота на Ал Бънди е играта, в която е отбелязал четири тъчдауна. Бънди е имал потенциал да стане успешен играч на американски футбол, но се е оженил за Пеги, родили са му се две деца и сега работи като продавач на обувки в мола. Това не е чак толкова различно от живота на актьора Ед О‘Нийл.

Никой в семейството на Ед не е актьор и той никога не е имал амбиция да става такъв. Родителите му са били домакиня и шофьор на камион. Самият Ед започва работа на 14 години, за да помага за издръжката на семейството си.

Въпреки че семейството му няма много пари, Ед О‘Нийл успява да влезе в университет, благодарение на футболната си стипендия. Младежът е много талантлив атлет и има потенциал да се превърне в голяма футболна звезда.

Снимка: Getty Images

За съжаление не е достатъчно само да си добър в спорта, за да завършиш, а Ед няма много интерес да учи. Предпочита да спортува и да ходи по партита. В крайна сметка губи мястото си в университета.

През следващите години започва да играе професионално футбол, но избухливия му нрав и любовта към купоните, не му позволяват да се издигне много. За негов късмет междувременно е открил нова страст – актьорската игра.

Снимка: Getty Images

Ед О‘Нийл започва да играе в пиеси на Бродуей. Той поличава и някои малки роли в киното и телевизията, но основно остава на сцената, докато през 1986 г. не е забелязан от агент на голяма американска телевизия. Той му предлага да се яви на кастинг за роля в нов сериал, озаглавен „Женени с деца“.

Противоречивата комедия „Женени с деца“ и големият успех на Ед О‘Нийл

Сериалът за семейство Бънди никога не достига първите места по гледаемост, но през всички 11 сезона остава доста популярен и днес е сред по-известните сериали в американската телевизия.

 

 

Поредицата обаче не минава и без противоречия и скандали. Тъй като Ал Бънди е груб и невъзпитан към съпругата си и съседката си Марси, както и заради това, че едно от нещата, които най-много мрази са пълни жени, сериалът е обявен за женомразски от някои феминистки групи.

 

 

Също недоволни, макар и по съвсем различни причини, са консервативните зрители, които недоволстват, че в сериала се засягат теми като порнографията, мастурбацията и хомосексуализма, както и че в един от епизодите ни се показва полугола жена (макар и с ръце пред гърдите).

 

(на снимката горе: Любимата поза на Ал Бънди)

 

От друга страна обаче сериалът получава много положителни отзиви заради това, че дава възможност на жени, които се изявяват зад камера (нещо очаквано днес, но революционно през 80-те години), както и заради начина, по който екипът се отнася с жените в сериала.

Една от сюжетните линии в шестия сезон на „Женени с деца“ разказва за бременността на Пеги Бънди. Сценаристите са искали да добавят бебе в историята, за да видим как ще се отнасят Ал и Пеги с третото си дете. Точно тогава обаче актрисата Кейти Сейгъл претърпява спонтанен аборт и сценаристите веднага пренаписват сценария, за да се окаже, че цялата бременост е била само сън на Ал Бънди. По този начин не се налага да водят бебе на снимачната площадка и да задълбочават тъгата на актрисата.

Снимка: Getty Images

Сериалът има няколко международни версии в страни като Русия, Израел, Бразилия и други, които се радват на различен успех. През 2012 г. направиха опит и за българска версия, но тя не успя и сериалът бързо беше спрян само след 16 епизода.

Ролята носи на Ед О‘Нийл две номинации за „Златен глобус“.

Успехът идва два пъти – феноменът „Модерно семейство“

След успеха на „Женени с деца“, Ед О‘Нийл получава още няколко роли в телевизията, включително в обичания от мнозина минисериал „Десетото кралство“, но по всичко изглежда, че Ал Бънди ще остане най-големия му успех. За изненада на много хора, това не се оказва истина.

През 2009 г. започва излъчването на хитовия сериал „Модерно семейство“, в който Ед играе ролята на патриарха на семейство Притчет. Той отново е бивш спортист, но в този сериал е станал успешен бизнесмен и се е развел с първата си съпруга, а сега живее с доста по-млада красавица (София Вергара).

Снимка: Getty Images

Много бързо „Модерно семейство“ се превърна в един от най-обичаните комедийни сериали. С ролята на Джей Притчет Ед О‘Нийл си заслужи три номинации за „Еми“. Така образът на Ал Бънди остана на по-заден план, но в никакъв случай забравен.

Снимка: Getty Images

Днес Ед О‘Нийл живее със съпругата си, за която се жени през 1986 г., още преди да стане известен актьор заради „Женени с деца“. Ед и съпругата му имат две дъщери и актьорът е споделял, че именно децата си чувства като най-голямото постижение в живота си.