Наричат я: „Любимката на Америка”. Джуди Гарланд е нейният артистичен псевдоним. Истинското име на гласовитата американска актриса и певица е  Франсис Едъл Гъм. Тя се ражда на 10-и юни 1922 г. Едва на 13 години талантливата малка дама сключва договор с Метро Голдуин Майер. Следват малки и епизодични роли.

Голямата и неугасваща звезда на Джуди обаче изгрява с филма „Магьосникът от Оз“ (1939 г.). Критици и публика са удивени от мощността и красотата на кадифения й топъл глас, а изпълнението й на песента „Отвъд дъгата“ се превръща в едно от най-вълнуващите за всички времена.

Гарланд става най-търсената актриса в целия свят. Известна е с бурния си любовен живот. Оставя след себе си 5 брака. Едно от децата й, което смело поема по стъпките й, е световноизвестната изпълнителка и актриса Лайза Минели. Тя прави също толкова шеметна звездна кариера като тази на майка си.

Великата Гарланд напуска сцената на живота на 22-и юни 1969 г., едва навършила 47 години, съсипана от лекарства и наркотици. Нейният велокилепен глас обаче остава завинаги жив!