Новината в началото на годината, че министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн се оттегля от поста си разтърси новозеландските политически среди, но и общественост. Ардърн направи изненадващото съобщение по време на първата си пресконференция за годината, като обяви, че се оттегля от поста си на 7 февруари.

"Тези пет години и половина бяха най-изтощителните в живота ми, но също имаше и предизвикателства, пред които да се изправя и с които да се справя", каза тогава Ардърн през сълзи.

Снимка: Getty Images

"Да бъда министър-председател беше най-голямата чест в живота ми и искам да благодаря на новозеландците за огромната привилегия да ръководя страната през последните пет години и половина", допълни тя.

"Със заемането на такава привилегирована роля идва и отговорността, включително и отговорността да знаеш кога си правилният човек да ръководиш, а също и кога не си", категорична беше 42-годишната Ардърн. 

И именно във времена на криза лъсват не само управленските плюсове и минуси, но и редица личностни качества и недостатъци. Популярността на премиера на Нова Зеландия Джасинда Ардерн по време на управлението й беше извънземна, което само по себе си говори за начина, по който успя да преведе народа си през тежките години на нестабилност в света, свързани с COVID-19 пандемията и войната в Украйна. 

Така, докато някои страни почти обявиха военно положение срещу тази "епидемия с невиждана ярост", подходът на Ардърн беше "обединени срещу COVID-19". Ардърн спечели доверието на сънародниците си, като застана на тяхна страна, вместо да им се кара или да ги поучава назидателно. Нейната съпричастност й се отблагодари с огромно доверие от страна на хората.

Снимка: Getty Images

Увереността от популярността, което правителството й има, вече го поставя дори в позиция да популяризира политически идеи, които са били само в сферата на мечтите допреди няколко месеца - като насърчаване на страната да премине към четиридневна работна седмица.

Ръководство на Ардърн по време на COVID-19 кризата засили добре подчерта уменията на нейното правителство да преминава с емпатия през трудни времена за страната й - какъвто беше ужасяващият атентат в Крайстчърч миналата година.

Когато коронавирусът удари Нова Зеландия, блокирането на страната беше светкавично, мерките - драконовски, а резултатът - ефективен. Досега в страната има само 21 смъртни случая от болестта, докато останалият свят се бори с непрекъснато нарастващия брой.

Снимка: Getty Images

Зашеметяващите 92% от новозеландците подкрепят усилията на правителството за ограничаване на заразата, като според последните проучвания Джасинда Ардърн е най-популярният партиен лидер в страната от 100 години насам, пише "Форбс".

"Атлантик" дори я нарече най-ефективния лидер на планетата, пишейки: "Стилът на ръководството на Джасинда Ардърн, фокусиран върху емпатията, не само се харесва на нейните сънародници; той извежда страната по пътя на успеха срещу коронавируса".

Снимка: Getty Images

Идеята на Ардърн, която предложи във Фейсбук видео на живо, е, че ако страната премине към четиридневна работна седмица, повече свободно време може да позволи на местния туристически пазар да се разгърне, за да се справи със сегашното свиване.

"Чувам много хора да ми подсказват, че трябва да преминем на четиридневна работна седмица", казва Ардърн, а предложението й развълнува новозеландците. COVID-19 кризата доказа способността за гъвкавост на хората и бизнеса, както и за продуктивната работа от вкъщи - опасения, които държаха идеята "на трупчета", но които е време да останат в миналото, където им е мястото.

Снимка: Getty Images

Какъв е пътят до успеха за Джасинда Ардърн? Тя се ражда в семейството на полицейски служител с мормонско вероизповедание, но през 2005 г. скъсва с църквата заради противоречията между мормонската позиция и личните й възгледи, свързани с подкрепа за гей движението. 

В политиката се включва под влияние на нейната леля - отявлена привърженичка и член на Лейбъристката партия. След като завършва бакалавърска степен в областта на политическите комуникации в университета Уаикато през 2001 г., Ардърн започва кариерата си като изследовател в щаба на член на новозеландския парламент, а след това и в канцеларията на министър-председателя Хелен Кларк. По-късно Ардърн работи като политически съветник на британския премиер Тони Блеър - ход, който впоследствие подчертава, че е направила от безизходица.

Снимка: Getty Images

През 2017 г. е избрана единодушно за заместник на лидера на Лейбъристката партия след оставката на Анет Кинг. Под нейно ръководство Лейбъристката партия за пръв път от 12 години изпреварва своя традиционен съперник – Националната партия, като рейтингът се покачва в допитванията от 23% до 43%. Не без основание медиите започват да говорят за "джасиндамания".

Снимка: Getty Images

На парламентарните избори в Нова Зеландия на 23 септември 2017 г. Лейбъристката партия начело с Ардърн получава 46 места, но отстъпва пред Националната партия, която има 56 мандата. Партията NZ First обаче заявява, че е готова да образува управляваща коалиция с лейбъристите.

На 26 октомври Джасинда Ардърн е назначена на поста министър-председател на Нова Зеландия. Така на 37 години става най-младата жена в света, която заема поста на глава на правителство, както и едва третата жена в историята, станала премиер на Нова Зеландия - след Джени Шипли и Хелен Кларк (която определя за свой политически идол).

Снимка: Getty Images

В идеологическо отношение Ардърн описва себе си като социалдемократ, прогресивистка, феминистка и привърженик на републиканската форма на управление, като през септември 2017 г. заявява, че желае да проведе дебати за отстраняване на монарха (кралица Елизабет Втора) на Нова Зеландия в качеството му на държавен глава.

Ардърн провежда оръжейна реформа след масовата стрелба в Крайстчърч, бори се срещу сексизма, поддържа еднополовите бракове, гласува за законопроекта за равенство на браковете през 2013 г. и либерализацията на законодателството по въпросите за абортите. 

Снимка: Getty Images

В края на януари 2018 г. Ардърн обявява, че е бременна и чака дете от ТВ водещия Кларк Гейфорд. След като на 21 юни 2018 г. се ражда дъщеря им Нив Те Ароха, Ардерн става вторият избран в света глава на правителството, който ражда, докато е на служба (след Беназир Бхуто). Тогава Андерн си взема едва шест седмици отпуск по майчинство и се връща на работа след 2 август 2018 г. 

Докато нерядко агресивните послания, които световни лидери (като Доналд Тръмп и други) отправят днес към журналистите и обществото, тези на Ардърн са успокояващи и премерени, без излишна грандомания и егоцентризъм. Сякаш Джасинда е тук, за да докаже, че времето на грубите популисти е в миналото, а бъдещето принадлежи на вежливите и грижовни лидери. Каквато може да бъде само една работеща майка в политиката.

Снимка: Getty Images

"Една от критиките, с които се сблъсквам през годините, е, че не съм достатъчно агресивна или достатъчно уверена, или може би понеже съм емпатична, това в някаква степен означава, че съм слаба. Напълно се бунтувам срещу подобни изказвания. Отказвам да вярвам, че не можете да бъдете едновременно състрадателни и силни", отсича Ардърн.