Ракът е коварна болест, знае го добре не само 24-годишната Монтана Браун, която е диагностицирана два пъти с рядка форма на рак на съединителната тъкан.

Първият случай на туморно заболяване преживява едва на 2 години, като родители й започват да я лекуват в раковия център "AFLAC" в Атланта. Благодарение на успешната химиотерапия момиченцето преминава в ремисия. Детството й протича нормално и щастливо, преди ракът отново да разтресе живота й на 15 години.

Монтана постъпва за ново лечение с химиотерапия в раковия център "AFLAC" и отново оздравява. Здравословните перипетии и грижите, които получава от персонала, я вдъхновяват да стане медицинска сестра.

"Сестрите бяха изключително любящи, грижовни и състрадателни. Любовта, която дадоха на мен и семейството ми в трудните моменти, наистина ми помогна. Помогна ми и да искам да стана също толкова любяща, грижовна и състрадателна, каквито бяха те с мен", споделя Браун пред "ABC News".

Два пъти преборила раковото заболяване, сега Монтана е от другата страна на болестта, грижейки се за пациентите като медицинска сестра в същата болница. Вярва, че дългогодишната битка с рака може да й помогне да създаде специална емпатична връзка с децата, борещи се със заболяването, като за тях се превърне в източник на надежда и вдъхновение. 

"Наистина исках да бъда този човек, който може да им каже, че напълно ги разбира. Това е мястото, където бях. Това е мястото, където съм сега", допълва Монтана, която е изпълнена с ентусиазъм за новата си работа - "за такава вдъхновяваща организация" като болницата, в която два пъти е била излекувана от рак - като дете и като тийнейджърка.