Присъствайте на сблъсъка между Димитър Калбуров и неговия образ "Гошо" във варненския клуб клуб "Ментол" на 2 септември, където ще можете да чуете едни от най-забавните разкази на двамата. Но преди това - нека чуем какво има да ни сподели писателят и поет Димитър Калбуров в интервю за LadyZone.

Представи се накратко на читателите ни - така, както искаш.

Здравейте, аз съм Димитър Калбуров.

Кога откри таланта си на поет и писател?

Започнах да пиша преди 3-4 години, а талантът в този бранш обикновено си проличава след още много по толкова години, ако някой все още продължава да те чете.

Какъв беше пътят ти преди писането?

Най-кратката версия е, че исках да бъда футболист, но не ми се получи. Поуката от сюжетната линия е, че е възможно да искаш нещо толкова уверено, че да си готов да си дадеш душата за него, но да се окаже, че те чака съвсем друго, което всъщност хич не е лошо.

Автор си на три книги - "Едно кило риалити", "Помниш ли" и "Мамка му". Какво пропуснаха да научат от тях хората, които все още не са ги чели? 

Когато си се взирал в една страница десетки пъти, няма как да я погледнеш с очи, които я виждат за пръв път, поради което ми е невъзможно да преценя, но така или иначе, който е чел нещо мое или ме е слушал, знае горе-долу какво да очаква. Който не е, може да опита първо в интернет, а ако вземе, че му допадне, да пробва после и на хартия. Хич да не е, кориците са приятни за рафтове.

Трансформирай в кратки стихове всяко едно от заглавията на книгите…

Едно кило риалити

Ако знаех тези неща, когато бях малък,

щях да бъда доста по-интересен тийнейджър.

 

Помниш ли

Любов.

От. До.

 

Мамка му

Имам уникалното умение винаги да съм на неправилното място в неправилното време.

Снимка: Владимир Томашевич

Откъде се вдъхновяваш за героите и историите си - по действителен случай или плод на въображението?

Истинските истории, които заслужават да бъдат чути, най-често са разказвани от Стивън Спилбърг, та към днешна дата разчитам изцяло на въображението.

Почитателките ти са много. Каква е тайната на Димитър Калбуров за привличане на женското внимание?

По всяка вероятност е пряко свързано с това, че съм зодия рак, 1/32 от племето Чероки, както и възможността ми да свърша всякакъв вид работа по дома. ВиК, ток и жица, боядисване. Успешно гледам клипове в YouTube как се прави и приложа наученото със задоволителна адекватност.

Какво може да разтопи сърцето на всяка една жена?

Би било хубаво да съществува универсално средство, но такова със сигурност няма. За някои е скъпа кола, за други – само поглед. Зависи кой какво го влече.

Романтични и драматични стихотворения (като "ЧАТ") получават десетки хиляди харесвания, споделяния и коментари във Фейсбук. Как си го обясняваш?

Простият отговор е – защото им харесват, което отваря въпроса – защо? И тъй като ми се струва прекалено ангажиращо да отговарям от името на хората, мога само да предположа, че е защото намират споделеност. По-леко е, когато знаеш, че някой го е боляло, както те е боляло теб и че мечтае за същите неща, за които и ти.

Имаш над 120 000 последователи, което автоматично те прави истинска звезда в социалната мрежа. Така ли се чувстваш? И как успяваш да печелиш сърцата на хората?

Твърдо не се чувствам като звезда и изобщо за мен въпросното определение в България е уместно да се ползва само и единствено за хора от ранга на Стоянка Мутафова, Лили Иванова, Стефан Данаилов и т.н. Колкото до хората, те трябва да бъдат печелени с всеки следващ допир до тях. Не знам дали се получава винаги, но винаги намеренията ми са такива.

Какво те вдъхновява най-силно напоследък?

Липсата на вдъхновение. Значително по-трудно се пишат любовни послания до жена, която все още не си срещнал.

Като артист имаш ли някакъв водещ лайтмотив?

Най-важното е всеки текст да си изпълнява функцията. Смешното трябва да разсмива, романтичното да докосва. И толкова.

Кой е любимият ти поет/писател?

Обикновено любимият ми писател е този, който чета в момента. Към днешна дата – Джордж Оруел. Утре ще е друг.

Каква литература обичаш да четеш?

В последно време съм си поставил за цел да прочета по книга от всички велики автори. Имам ужасно много за наваксване, което всъщност е прекрасно. 

Планираш ли да издадеш книга, която не е подходяща за лица под 18 годишна възраст? Нещо в скандалния дух на Буковски?

Напълно възможно е, имам разкази, които не са подходящи за лица под 18-годишна възраст, но на дневен ред има по-приоритетни неща. Ще видим, някой ден, може би.

Снимка: Владимир Томашевич

Участваш в лятното турне на "Пощенска кутия за приказки", където ще се изправиш в сблъсъкa "Калбуров VS Гошо". Какво да очакваме от събитието във Варна?

Разнообразяваме програмата като редуваме разказ с видео. Получава се доста интересно. В София мина чудесно, надявам се да бъде така и във Варна.

Довърши асоциативно следващите изречения.

Шофирам сам в колата и… си мисля, колко е хубаво да не си сам в колата.

Казвам "мразя", когато… се сблъсквам с нагли хора.

Най-важното нещо… е да сме живи и здрави. 

Аз не крещя… ще стане и без да викам, или няма да стане изобщо.

Преди да остарея, искам… да си срещна сродната душа. Много ги хвалят, сигурно е приятно.

Кой писател би интервюирал, ако имаше тази възможност? 

Бих седнал да изпия една-две бири със Стивън Кинг. Макар че той май вече не пие, аз също, но някак си звучи по-адекватно от – бих пил по чай със Стивън Кинг.

Финални думи? 

Бъдете добри. Достатъчно е.