Среща на четири очи с една изгряла звезда на съвременната българска музика. Глас, на който предстои да завладее света. 

Ladyzone.bg: Какво е посланието, което искате да предадете на световната публика чрез своята музика?
DIA: Фолклорът е неразделна част от живота ни, независимо от съвремието. Традициите, както и песните, носят своето емоционално послание от векове назад. В интерес на истината фолклорните песни са създавани по действителни случаи, те са вид национална памет за всеки народ. С песните си бих искала да покажа на хората, че това е музиката без времеви граници. Тя е неподвластна на времето, придава нова звучност на живота ни и ни разказва приказни истории за красотата на стария свят по начин, който е в синхрон с нас и модерното общество.

По какъв начин музиката обогатява вашия живот?
Музиката винаги е била неизменна част от мен и определено ми е давала много нови усещания. Тя ми дава вяра и сила да се боря за това, което искам. Тя е моята опора. Музиката ни позволява да надграждам себе си. Възпитава – учи на постоянство, целеустременост и търпение. Това изкуство обогати живота ми с нови емоции, познания и красота. То събужда душата и я кара да диша. Освен всичко това, музиката ме кара да обичам живота по един различен начин, да съзерцавам заобикалящата ме красота, да разсъждавам и мисля повече. Едва ли нещо, освен изкуството може да обогати живота повече и да не взема нищо в замяна, само да дава и да дава, за да бъдеш ти човек със свободна душа и красив ум.

Как си представяте музиката на бъдещето?
Тя трябва да е още по-екстравагантна от сегашната. Това, може би, е постижимо с разработването на нови звуци, смесване на стилове и създаване на други такива. В музиката има много какво още да се гради. Мисля, че бъдещата музика ще е много миксирана и с доста традиционно звучене, може би, ще е "модерната музика на народите". Представям си как всеки един фолклор ще е възроден по един електро начин и всеки народ ще слуша всякакъв модерен етно микс. Това ще е и сближаване на народите и културите.

Колко трудно е за един млад изпълнител да привлече вниманието към своето творчество?
Трудно е, да, но когато правиш нещо с неимоверна любов, то привлича хора, които да го обичат също като теб и да имат нужда от него.

Използвате ли музиката за лечебно средство в собствения си живот? Как ви помага тя?
Предполагам, че би могла. Често, когато нещо не е наред, оставам сама с музиката и просто се зареждам. Убедена съм, че с всички свои вибрации тя лекува и влияе положително. Но специално народната музика може и да разболява – например в оригиналния текст на "Вено Невено" накрая има брутална клетва – страх ме е дори да я изрека и предполагам, че ако я изпея, ще е още по-мощна. Затова и не я включих в моята преработка.

Успехът ви настигна – как го приемате и преработвате, за да продължавате напред?
Приемам успеха като силна мотивация, като "вдигната летва", но с успехите трябва и да се внимава, не бива да се спира, движението е важи за всичко.

Какво да очакваме през 2016?
Нови преживявания с още музика. Надявам се тази година да сбъдне още мои мечти. Имам много идеи, ще продължавам да експериментирам и съм много ентусиазирана.

Модерна-традиция или традиционен- модернизъм? Защо?
И двете. Бих искала песните ми да бъдат модерна традиция, да поддържат традицията жива и в нашето модерно време, в което тя често остава на заден план. А традиционен модернизъм, защото и аз, като всеки един артист, се стремя да съм в синхрон с времето в което живея.

Млада, красива и талантлива – как успявате да поддържате своята красота? А любов към живота... и близките?
Всеки човек е влюбен в живота. Близките ми, приятелите ми, всички хора, които ми пишат и се радват на това, което правя, ми дават огромна сила – заради тях съм усмихната и се чувствам красива. Относно физическа красота - тренирам, танцувам, старая се да се храня здравословно и се предавам само пред шоколад. Всичко това също допринася за любовта ми към живота, дава ми душевна и физическа хармония със света.

Пожелайте нещо на читателите на Ladyzone.bg за 2016.
Бъдете изпълнени с радост към живота и сигурни, че мечтите ви ще се сбъднат. Намирайте красота във всяко нещо, около вас и ви обещавам, че ще видите света по различен начин. Бъдете щастливи!

 

Повече за...

Димана Мирчева – DIA дебютира на българската сцена през лятото на 2015-а година с "ЕГЕЯ". Песента е комбинация от фолклор и трап с хитово звучене и бързо привлича вниманието на музикалните фенове и професионалисти в България, а не след дълго парчето се завъртя по радиостанциите в над 20 страни в Европа, Азия и САЩ, а видеото към сингъла бе гледано близо 400 000 пъти в YouTube.

Само за няколко месеца DIA осъществи първите си участия в България и чужбина, през август поп певицата и композитор Grimes направи shout-out за Egeya в YouTube и в личния си блог, а списание Vice-Италия написа материал за нея, определяйки я като "богиня от другата страна на Европа".