Едва на 10-годишна възраст, Даниел Радклиф получава първата си роля. Беше избран е да участва в двете части на екранизацията по книгата за Дейвид Копърфилд на Чарлз Дикенс. Там го забеляза и американският режисьор Крис Кълъмбъс, който го избра за предстоящия си тогава филм – „Хари Потър и философският камък“. От този момент започна кариерата на Даниел Радклиф, който се превърна в идол за милиони деца по целия свят. Днес „малкият магьосник“, както беше известен навремето, вече е голям и кариерата му отдавна е излязла извън границите не само на филмите за Хари Потър, но и на киното изобщо.

„Хари Потър“ и ролята, която направи Даниел Радклиф звезда

Противно на очакванията на повечето хора, успехът на книгите за Хари Потър не е в следствие от филмите. „Хари Потър“ е литературен феномен с няколко милиона продадени копия още преди излизането на екранизациите. И по тази причина въпросът кой ще влезе в ролята на главния персонаж беше много важен в края на миналия век.

За ролята на Хари Потър бил избран… не, не Даниел Радклиф. Първият избор на режисьора Крис Кълъмбъс е бил американският актьор Лиъм Айкън. Кълъмбъс вече е работил с момчето и му има доверие. Тук обаче се намесила авторката Джоан Роулинг, която настояла всички актьори във филма да са британци. По тази причина Айкън отпаднал и търсенето на Хари продължило.

В крайна сметка Кълъмбъс и продуцентът Дейвид Хеймън се спрели на Даниел Радклиф, който вече имал една роля в телевизията и няколко в театъра. Проблемът бил, че малкият Даниел не смятал да преследва актьорската кариера и не бил сигурен дали иска да се снима в повече филми. Въпреки това се съгласил да дойде на прослушване и писателката Джоан Роулинг веднага го одобрила за ролята във филма.

Снимка: Getty Images

Поредицата за Хари Потър даде на Даниел Радклиф освен световна популярност, също така и над 100 милиона долара в банковата сметка. Но създадоха и проблем, с който няма как да не се сблъска всяко дете актьор, което участва в толкова касова продукция – за целия свят той вече не е Даниел, а Хари Потър.

Даниел Радклиф, алкохолът и бягство от сянката на Хари Потър

Никога в живота ми не е имало момент, в който да погледна назад и да си кажа, че ми се иска всичко това да не ми се беше случвало. Че ми се иска да не съм Хари Потър.

Даниел Радклиф

Даниел е благодарен на възможностите, които е получил заради участието си във филмите за Хари Потър, но известността не е нещо, с което всеки би могъл да се справи. В тийнейджърските си години Даниел Радклиф се превръща в най-популярния млад актьор на света и това се превръща в проблем него. Младежът постоянно е имал чувството, че някой го следи и го гледа. „И в моя случай, признава той, единственият начин да забравя, че някой ме гледа, беше да се напия. Но когато се напиех, започвах да си мисля, че сега хората ме гледат дори още повече, защото съм и пиян. И пиех още, докато започнеше да не ми пука.“

Мога искрено да кажа, че никога не съм пил на снимачната площадка на Хари Потър. Ходил съм обаче пиян на работа и мога да посоча поне няколко сцени, в които това си личи.

Даниел Радклиф

В крайна сметка актьорът сам осъзнава, че си вреди и решава да спре пиенето. Главното нещо, което го мотивира е желанието му да продължи да развива кариерата си.

Голият Даниел Радклиф и успехът му на Бродуей

За пръв път името на Даниел Радклиф нашумя покрай нещо, което не е свързано с филмите за Хари Потър, през 2007 година, когато актьорът взе главната роля в пиесата „Equus“. В нея Радклиф играе млад мъж, който има сексуално влечение към… коне. Около пиесата се вдигна много шум не само заради интересното съдържание, но също така и защото звездата от „Хари Потър“ участваше в сцена, в която е чисто гол пред публиката.

Снимка: Getty Images

Благодарение на участието на Даниел Радклиф, пиесата получи изключително много внимание и беше посрещната позитивно и от критиците и от публиката.

Снимка: Getty Images

С това бродуейската кариера на Даниел Радклиф не приключи. През 2011 той участва известно време в пиесата „Как да успееш в бизнеса без да полагаш усилия“.

Другите роли на Даниел Радклиф

Освен в „Хари Потър“, Даниел Радклиф Участва в още няколко филма, сред които са „Декемврийските момчета“, „Рога“ и „Убий любимите си: Младите Гинзбърг, Бъроуз и Керуак“. Изявява се и на малкия екран в сериалите „Записките на младия лекар“ и „Чудотворци“.

Има ли шанс отново да видим Даниел Радклиф като Хари Потър

През 2016 започна да се играе пиесата „Хари Потър и прокълнатото дете“, която беше публикувана като отделна книга (наричана от всички „осмия „Хари Потър“). Пиесата има постановки в театри във Великобритания, САЩ, Австралия, а скоро предстои да бъде поставена и в Германия.

Снимка: Getty Images

Откакто се появи „Хари Потър и прокълнатото дете“, се заговори и за филмова версия. И, да, Даниел Радклиф изрази готовност отново да влезе в познатата роля. Възрастта му няма да е проблем, защото в центъра на пиесата е синът на Хари Потър и Даниел Радклиф би могъл да изпълни ролята на порасналия вече Хари, който е служител на Министерството на магията.

Актьорът обаче се притеснява, че докато пиесата бъде филмирана, може да минат 20 и повече години и той вече ще е твърде стар, за да изпълни ролята.

Личен живот

Макар цяло поколение млади момичета да са били влюбени в Даниел Радклиф, младият мъж все още е ерген. Преди около година се заговори за годежа му с настоящата му приятелка Ерин Дарк, с която е заедно от 2013 година. Слуховете обаче бяха опровергани от бащата на Ерин.

Снимка: Getty Images

Честит рожден ден на Даниел Радклиф! Пожелаваме му още много успехи както в киното, така и в театъра и телевизията. И ако един ден можем отново да го гледаме като Хари Потър, това ще бъде едно от най-хубавите неща за феновете на актьора и на поредицата „Хари Потър“.