Истинското ѝ име е Хана, но целият свят я познава само като Дакота Фанинг. Тя често е сочена за едно от най-впечатляващите деца актьори. Днес Дакота навършва 26 години!

Тя започва кариерата си още на 5 години в редица сериали и прави истинския си дебют през 2001 г. във филма „Аз съм Сам“, в който играе заедно със звездите Шон Пен и Мишел Пфайфър. Ролята ѝ носи номинация за поддържаща роля от гилдията на актьорите – най-младият човек, който някога е получавал подобна номинация.

На 8-годишна възраст изпълнява една от важните роли в сериала „Похитени“ на Стивън Спилбърг, който разказва за живота на няколко души, отвличани от извънземни в продължение на 50 години. Малката Дакота прави наистина впечатляваща роля и всички ѝ предричат бляскаво бъдеще в киното и телевизията.

Следващата ѝ голяма роля е във филма „Мъж под прицел“, в който участва заедно с носителя на „Оскар“ Дензъл Уошингтън. В него играе дъщерята на богато мексиканско семейство, която е отвлечена. Уошингтън, който е нейният бодигард, се заклева да я спаси.

През следващите години актрисата продължава да се снима в киното, включително във високобюджетния „Война на световете“, който отново е на Спилбърг и отново става дума за извънземни. Тя прие роля и в изключително успешната в комерсиално отношение поредица „Здрач“, която много хора считат за най-лошата, правена в историята на киното.

През последните години обаче Дакотя Фанинг се появява все по-рядко и все по-кратко в киното и телевизията. Последната роля, в която може би сте я гледали, беше в деветия филм на Куентин Тарантино „Имало едно време в Холивуд“, в който тя играеше една от последователките на Чарлз Менсън.

Ако разгледате снимките в галерията, може да видите как се променяше Дакота Фанинг през годините, след като стана звезда.