През 1963 г. лекарите казват на 21-годишния Стивън Хокинг, че му остават не повече от две години живот. Въпреки мрачните прогнози, младият мъж продължи да се бори, превърна се в световнопризнат учен и доживя до 76 години, а когато почина, вече беше променил представата ни за света и за космоса. Ако беше успял да издържи още малко, днес щеше да навършва 78 години.

Преди обаче да се превърне в легенда сред учените и в попкултурата, Стивън Хокинг е бил просто един изключително умен младеж, който е научил, че животът му най-вероятно ще приключи, преди да е имал възможност да постигне нещо. Съвсем естествено това го обезсърчило и младият мъж се затворил в стаята си, по цял ден слушал Вагнер, четял научна фантастика, наливал се с алкохол и дори не помислял да върши някаква работа. Когато излизал с колата си, карал бързо и без да се съобразява с пътната обстановка, тъй като не го било грижа дали ще живее или ще умре малко по-рано от предвиденото.

От това състояние го измъкнала приятелката му Джейн Уайлд, която по-късно станала негова съпруга. Тя му вдъхнала сили да се вкопчи в живота и в науката. Всичко това може би ви е известно благодарение на филма „Теория на всичко“, който беше един от най-успешните филми през 2014 г., а през 2015 г. донесе награда „Оскар“ на Еди Редмейн, който изпълни ролята на Хокинг. Създателите на филма обаче са избрали да смекчат някои подробности от за брачния живот на Хокинг и за трудностите, които е изпитвала съпругата му, когато е трябвало да се грижи за него.

Възможна ли е любовта, когато съпругът ти е изцяло зависим от теб

На Джейн ѝ отнема известно време, за да пробие първоначалната съпротива на Стивън Хокинг и да го убеди, че заслужава да бъде обичан и да живее нормално, поне доколкото е възможно с амиотрофична латерална склероза. Това заболяване почти винаги води до парализа и смърт.

Двамата се женят през 1965 г. година, въпреки неодобрението на родителите на Хокинг. Когато Джейн се среща с майката на Стивън, тя ѝ заявява, че младата жена никога няма да стане част от семейството. Бащата на гения е по-практичен – посъветвал бъдещата си снаха бързо да забременее, защото животът на мъжа ѝ ще бъде кратък.

Не желаех малкото ми оптимизъм да бъде разрушен от мрачни пророчества. Отговорих, че обичам Стивън толкова много, че нищо не би могло да ме спре да се омъжа за него.

Джейн Уайлд Хокинг

Бракът дал на Стивън Хокинг нещо, за което да живее. След като имал семейство, което да издържа, той трябвало да си намери работа и това го насърчило да започне да се занимава по-усърдно с научната си дейност и с докторантурата си.

Първите две деца на Стивън и Джейн се появили сравнително скоро – през 1967 се родил Робърт, а през 1970 Луси. Третото им дете, Тимъти, се появил на бял свят чак през 1979, доказвайки, че бащата на Хокинг, а и докторите, не били прави да го отписват толкова бързо.

История, подходяща за филм и то такъв, който да спечели „Оскар“, две награди „Златен глобус“ и три награди на БАФТА. Но животът не е филм и след излизането на „Теория на всичко“ Джейн сподели, че бракът със Стивън Хокинг не е бил лесен и в много отношения филмът е смекчил и омаловажил трудностите, през които е минала.

Снимка: Getty Images

Младата жена е трябвало да се грижи не само за децата си, но и за съпруга си. Често се е случвало с едната си ръка да носи дете, а с другата да крепи Стивън, който е отказвал да седне в инвалиден стол, докато не е станало напълно наложително, а след това Джейн е трябвало да го храни, да го къпе и да го облича. В един момент е осъзнала, че чувствата ѝ към него не са като не жена към мъж, а като майка към дете.

Неговият стоицизъм ме изпълваше с вина всеки път, като си помислех да се оплача дори за най-малкото нещо. Бях оставена съвсем сама да се справям с емоционалната тежест да се грижа за две деца без чужда помощ и в същото време за сериозно болен човек, който си отиваше пред очите ми.

Джейн Уайлд Хокинг

На следващата страница можете да прочетете как приключва първият брак на Стивън Хокинг и за кого се жени след това>>>