Димитър Неделчев Туджаров - Шкумбата, е признат за един от най-добрите български комици – по модела "one man show". Той е известен и като най-добрият имитатор на някои личности от политиката и шоубизнеса през 80-те. Със своя оригинален хумор и артистичност, той успява да привлече вниманието на публиката в много страни по света - Мароко, Тунис, Алжир, Канада, САЩ, Англия, Русия, Швейцария, Гърция, Македония, Израел и др.

През 1979 г. завършва ВМЕИ - София, магистър по Автоматика и телемеханика, но тъй като неговите призвание и талант са безспорно на актьор и комик, той се реализира професионално на сцената. Първата му роля е във филма "Дисонанси" (1981) на режисьора Александър Раковски, продуциран от БНТ. През 1995г. излиза първата му не апокрифно, а легално издадена аудио касета със заглавие "Първо частно честно нелегално радио". През 1996г. издава хумористична книга "Шкумбата се смее". В БНР от 1996-1998 г. води своя рубрика "Неделя късен следобед". От 1997-1998 по канал 7 Дни води собствено шоу "Шоуто на Шкумбата". През 2000 г. издава CD "Тежко е, но няма как!" (продуцирано от MUSICAUTOR, БМК), в което всички текстове и изпълнения са авторски. Той е автор на много продукции и моноспектакли, някои от които са: "Смях до сълзи", "Тежко е, но няма как!", "Животът иска жертви, но няма да сме ние", "Параграф 23". 

През 2009 г. Димитър Туджаров – Шкумбата се дипломира с магистърска степен и по реторика в СУ "Св. Климент Охридски". Шкумбата е съавтор на концепция и бъдещ проект за изграждане на Културно-информационен център за българите в САЩ.

Честит рожден ден!