Популярната уелска киноактриса е родена на 25 септември 1969 г. в град Суонзи. На 11 годишна възраст се снима в лондонска продукция, а на 15 години се мести в Лондон и започва да търси актьорска изява. През 1991 г. става известна в Обединеното кралство с огромния успех на "Darling Buds of May", комедиен телевизионен сериал, в който играе по-голямата дъщеря във фермерско семейство.

През 2000 г. изиграва съпругата на наркобос в спечелилия Оскар "Трафик" на Стивън Содърбърг, за която си роля е номинирана за награда "Златен глобус" за най-добра поддържаща женска роля. През март 2003 г. бременната Катрин Зита-Джоунс печели "Оскар" за участието си в музикалния филм "Чикаго". В мюзикъла актрисата изпълнява без дубльорка песните и танците си, а на церемонията по раздаването на кинонаградите пее на живо в дует с рапърката Куин Латифа. Други филми, в които играе са: "Маската на Зоро", "Клопка", "Бандата на Оушън", "Любовен рикошет", телевизионният филм "Екатерина Велика"

Катрин Зита-Джоунс се омъжва за Майкъл Дъглас на 11 ноември 2000 г. Синът им Дилън Майкъл Дъглас е роден на 8 август 2000 година, а дъщеря им Карис Зита Дъглас е родена на 20 април 2003 гoдина. След почти 3-годишно неофициално разделяне възобновяват брака си. Понякога човек се нуждае просто от ново начало, може би? Новата къща, собственост на двамата актьори, е повече от класически шедоьвър, намиращ се в окръг Уестчестър, Ню Йорк. Разполага с 8 спални и 13 бани, а също и конни съоръжения, великолепни градини, оранжерия, тенис корт и басейн.

Макар и на 46 години Катрин Зита-Джоунс все още е сред най-сексапилните жени в Холивуд.