Световната звезда Андреа Бочели е роден в Тоскана, Италия на 22 септември 1958 г. Блестящият тенор на шест години вече свири на пиано, а по-късно учи саксофон и флейта. Загубва зрението си при нещастен случай, когато е на 12-години. След завършването на лицей Андреа постъпва в юридическия факултет на университета в Пиза. Известно време работи в адвокатска кантора, но сърцето му го влече към музиката.

В началото на 90-те той става ученик на тенора Франко Корели и се издържа, пеейки в пиано бар. В този период се запознава с Енрика, която става негова жена и го дарява с двама сина - Амос и Матео, но се развеждат. Сега е женен за певицата Вероника Берти, с която имат дъщеря Вержиния, за която той е мечтаел от много години.

Пял е в оперите: "Бохеми", "Трубадур" и "Тоска". Изпълнявал е дуети със Селин Дион, Кристина Агилера, Лаура Паузини, Сара Брайтман, Барбара Стрейзън, Дулче Понтеш и други. Има издадени 20 албума, от които са продадени над 70 милиона копия. Андреа Бочели е удостоен със звезда на "Алеята на Славата" в Холивуд.