На 24 януари се навършват 31 години от екзекуцията на Тед Бънди. Когато 14 години по-рано, през 1975 г., Бънди е арестуван по подозрение в убийство, никой не е вярвал, че младият мъж може да е отговорен за него. Тед Бънди е бил добре изглеждащ и много интелигентен. От 6 години е имал връзка с жена и през повечето време двамата са били щастливи. По-късно обаче се оказва, че чаровният мъж е отговорен за убийството на десетки жени в цяла Америка – признал е за 30, но вероятно са много повече.

Тед Бънди не е нито най-жестокият, нито най-активният сериен убиец в света, но историята му безспорно е една от най-интересните. В продължение на години той е преследвал жени и ги е убивал. Изнасилвал ги е и се е гаврел с труповете. Но когато всички тези подробности станали известни, десетки жени започнали да изпращат писма и да се обясняват в любов на убиеца.

Снимка: Уикипедия

Известно е, че когато медиите разпространили информацията, че всички жертви били с дълга коса, разделена на две, съдебната зала се напълнила с млади жени, които си били направили точно тази прическа, за да впечатлят убиеца.

Неочакван брак в съдебната зала

Една от тях била Карол Ан Буун, бивша колежка на Тед Бънди. Тя имала връзка с него преди да бъде арестуван и станала една от най-големите му поддръжнички, след като го обвинили в убийствата, които тя не вярвала да е извършил. По време на процеса убиецът, който се отказал от правото си да ползва адвокат и избрал да се защитава сам, я призовал като свидетел и я попитал дали иска да се омъжи за него. Тя се съгласила, при което Бънди обявил, че двамата вече са женени.

Снимка: Уикипедия

Звучи невероятно, но процедурата била напълно легална. Тед Бънди, който преди да го арестуват бил студент по право, намерил остарял закон в САЩ, според който засвидетелстване на желание за брак в съдебна зала и в присъствието на съдия е достатъчно, за да бъде бракът действителен. Може да видите и запис от уникалната „брачна церемония“:

Двамата с Карол Ан Буун консумирали брака в затвора, зад вендинг машина и младата жена забременяла. Роуз Бънди се родила на 24 октомври 1982 г. Къде се намира днес тази 37-годишна жена, никой не може да каже. Предполага се, че Роуз Бънди отдавна е променила името си и дори че живее в чужбина, за да не бъде свързвана с жестокия убиец.

Бягство от затвора

Въпреки тежките обвинения, Тед Бънди успял два пъти да избяга от затвора. Тъй като Бънди се защитавал сам, през 1977 г. му било позволено да използва библиотеката. Един ден охраняващият го полицай се разсеял, прозорецът бил отворен и убиецът използвал възможността. Скочил през прозореца и избягал.

Снимка: istockphoto.com

В края на същата година, след като бил заловен, Тед Бънди избягал отново. Този път успял да направи дупка в тавана на килията си и се измъкнал през стените.

Снимка: Уикипедия

И в двата случая психопатът не се спотаявал някъде, а използвал кратките си периоди на свобода, за да убива още жени. Именно едно от тези „допълнителни“ убийства дали на съда най-силното доказателство срещу Тед Бънди – следи от зъби по тялото на една от жертвите.

В крайна сметка Тед Бънди бил осъден на смърт и преди екзекуцията си признал за 30 убийства в 7 щата. Някои от жертвите все още не са идентифицирани. Предполага се, че това са само част от жертвите на Тед Бънди и че е възможно бройката да е много по-голяма.

Снимка: Уикипедия

Историята на Тед Бънди звучи като сюжет на филм, така че не е изненадващо, че има няколко филма за убиеца. На следващата страница може да прочетете кои от тях си заслужава да гледате >>>