Марияна Рибарова е жена, чийто талант не е необичаен, но не можем да кажем същото за това, което създава. Приятелите я наричат Papieta, откъдето по-късно идва и името на нейната марка.

 

Завършила е Художествена гимназия за приложни изкуства в Сливен. Специалност "Текстил". Днес се занимава професионално с изработване на бижута.

Запазената й марка са чантички колиета. Признаваме си, че сме сред изкушените от нейното изкуство и затова я потърсихме.

Защо Papieta?
Taка ме наричат приятелите. Когато преди години трябваше да сложа етикети на първите ми неща, избрах Papieta вместо истинското ми име.Тогава ми звучеше по-леко и непретенциозно и подходящо за възрастта ми.

Кожа или метал?
И двете.

Бижутата ти носят женски имена – как ги избираш? Какви характери имат? Говориш ли с тях? (всъщност всички твои бижута ли имат имена :)
Имена имат само чантичките. Избирам ги спрямо настроението, което ми носят. Това определя и техния характер - някои са по-шармантни, други са топли и сладки. Допълвам моето усещане за тях, като им давам имена, понякога и национална принадлежност. Имам няколко японки например. За щастие не съм започнала да си говоря с тях (смее се).

Когато влагаш толкова емоция в тях, не ти ли е трудна раздялата?
Случвало се е да ги изпращам със смесени чувства или да си казвам: "Тази ще я оставя за себе си". Но от един момент нататък всяка следваща ставаше все по-добра и чувството за безвъзвратност изчезна. Все още нямам своя.

Само жени ли те търсят? Правиш ли бижута или аксесоари за мъже?
Само за жени са, но понякога ги подаряват мъже. С тях съм много внимателна, защото искам да съм сигурна, че изборът им е правилен.

Имаш син. Той проявява ли интерес към това, което правиш?
Да. Винаги следи какво правя и изразява мнение. Давал ми е и няколко добри идеи.

Кой е перфектният подарък за една жена?
Все още го няма на пазара - вечна младост (усмихва се).

Кое е твоето бижу?
Винаги последното.

Опиши ни мястото, където работиш...
Не е особено артистично. Работя вкъщи, засега така ми е по-удобно, защото това не е работа, която се върши от 9 до 17 ч. Не мога да спра на най-интересното. Общо взето съм обградена от кутии, за да има някакъв ред в хаоса и за да мога да превърна ателието в стая възможно най-бързо.

Къде събираш толкова много аксесоари и бижута (или те не се задържат дълго при теб)?
Те се изработват много бавно, така че рядко се натрупват и задържат задълго.

Акцент са чантичките колиета – откъде тръгна идеята за тази линия в твоето изкуство?
Получиха се съвсем случайно. Исках да направя друго нещо, но заприлича на чантичка и реших да го подчертая. Това е едно огромно клише и ми се стори много забавно да го предизвикам. Може би един ден ще омръзнат и ще спра да ги правя или пък ще останат само те. Кой знае?

Какво има в твоята чанта сега?
Много странни неща, които изхвърлям, когато започне да тежи (смее се)

Какво прави една жена стилна?
Връзката между външния вид и това, което е тя отвътре.

Твоят стил е...
Не харесвам прекалено нагласените неща, ако роклята ми е нова, джинсите под нея ще са с история. Обичам контраста. Не бих се изтупала от глава до пети, но и не ходя на места, на които това се налага. Никога не тръгвам на път без кецове и няколко любими и поостарели бели тишърта.

Личности, които те вдъхновяват?
Най-често това са хората с които работя, или разговорите с приятели, които имат подобни занимания. Когато искам да чуя истината се обаждам на тях.

Работиш ли в момента над нещо по-специално?
Да. Искам да доразвия една идея,която се роди в края на изминалата година. Нещата са по-обемни и малко космически, поне засега така изглеждат, може и да се променят или да доведат до нещо друго.

Къде можем да те намерим?
Paradise Garage, Le Petit Salon, D-concept store, Стая Номер 5, Papieta в Facebook.