Божана Кацарова е победител в третото издание на кулинарното шоу MasterChef. След супер напрегнат финал, в който се състезава с Димитър Димитров, Божана спечели 100 000 лв. и титлата МasterChef за 2017 година.

Коя е Божана извън MasterChef? За какво мечтае тя, когато държи не черпак, а червило в ръка? Ще отвори ли собствен ресторант със спечелените пари, или има други идеи? Надничаме в личното пространство и несесера с козметиката на победителката в третия сезон на кулинарното предаване MasterChef. И ето какво виждаме там.

 

Снимка: Евгений Милов

Кое ти беше най-трудно по време на снимките?
Аз съм човек, подвластен на емоциите, човек огън и жупел. Единственото нещо, което съм искала да се получава в предаването и то винаги се е получавало, е да стигнем до победата. Получиха се някои конфронтации с други участници, но то е било, защото не са ме разбрали правилно. Важното е, че накрая винаги сме се изглаждали нещата. Приятелите и семейството ми са освободени от задръжки, когато говорят. И аз съм така. Намеците само развалят чистотата на отношенията.

В кулинарно отношение най-трудно ми беше с този проклет буркан! Така и не му разбрах смисъла. Аз съм свикнала бурканът да е затворен и вътре да има лютеница, примерно. Този тип гурме в буркан не го разбрах и той на 2 пъти ме прецака жестоко.

Дива и забавна/ устата и самовлюбена (така коментират някои хора под визитката ти в сайта MasterChef) – коя всъщност си ти?

Хората, които ме познават, знаят, че аз не обичам да си правят селфита и не участвам в групови снимки. Аз съм влюбена в групата, в това да сме винаги заедно, да е винаги шумно около нас. В никакъв случай не бих се определила като самовлюбена. Просто позволявам на хората бързо да махнат бариерите си, да създадем добър тон за говор, да стигнем лесно до основните неща.

Била си бранд мениджър, уменията придобити от тази работа помогнаха ли ти в състезанието?

Работила съм в една от най-хубавите български фирми за управление на брандове. Научих се как да продавам добре. Дори да става дума за обикновен хляб, нарязан на кубчета, който да продаваш в 18 страни.

Ако сега трябваше да кандидатстваш отново в MasterChef, би ли приготвила по различен начин тиквеника с 9 съставки, с който кандидатства?

Ако се явявам отново, ще си повтарям постоянно – „Не забравяй сладоледа!”.  Това е другото нещо, което ми се случи 2 пъти. Иначе, не бих променила абсолютно нищо! Както казват индийците, ако имаш ситуация, която искаш да се случи за втори път в живота ти, остави я да се развие такава, каквато е. Ако се опитваш да я промениш, да изкривиш самия себе си, само ще промениш вибрациите на случващото се.

Любими са ти френските десерти. Ако ти самата беше френски десерт, какво щеше да бъдеш?

Класически лимонов тарт – много кисел и много хрупкав, който не искаш да спираш да ядеш парче по парче.

Какви и колко татуса имаш?
Една сутрин ме събудиха с уникална рисунка на 6-годишното момиченце Кат, която беше нарисувала сцената от MasterChef, в която колим есетрите. Беше ме изобразила по уникален начин. Татуирах си нарисуваното на картинката.

Снимка: Евгений Милов

Имам и друг татус – на моя ангел хранител Франческа – уникално хлапе, което се навърташе около мен по време на снимките Тя ми беше нарисувала еднорог, който пържи картофи. Това е друго, което си направих, свързано с предаването. Татуирането за мен не е мода, а правене на символични неща, които, като погледнеш, и ти става приятно, че си имал в живота си.

Как изглеждаш, когато не готвиш, а си пред огледалото?

Аз съм супер маниак на тема козметика! Но си купувам, прибирам се вкъщи и си казвам – „Е, сега как да си го сложа това?!” Почти никога не ми се получават експериментите. Затова залагам на основни нещата. Смятам, че най-важното е да се поддържа чиста кожата. Особено ако готвите, защото лицето е постоянно над изпарения и мазнини. Препоръчвам използването на електрически четки за почистване на лицето. Също така - по-добре да си купите едно нещо, но качествено, отколкото торба с тъпотии, които не вършат никаква работа. Залагайте на натуралните продукти.

Снимка: Евгений Милов

Какво би казала на жената, която се прибира след работа и започва да вари боб?

За да не ти е драма този боб, направи си заготовки – пликче с нарязани зеленчуци във фризера, във формичките за лед бульонче – после само вземаш и готвиш бързо. И задължително си пусни джаз. Без музика хубава храна не става. Дори ако трябва да правиш боб!

Какво ти предстои от тук нататък – ще отвориш свой ресторант, място или...?

Всички участници в предаването поддържаме приятелски отношения. И в бъдеще ще се подкрепяме взаимно и ще се показваме като този готин, луд екип, който сме си. Надявам се да ми се сбъдне мечтата да организирам странни кулинарни събития - нещо като концерт, но хората не отиват заради музиката, а за да се докоснат до многостепенно меню. Ще се случва на странни локации – изоставени подлези, високи етажи, колодруми. Целта, към която тичам главоломно и след финала, е да направя така, че гурмето да е в редицата със забавления като концертите, киното и театъра.