Енергична жена с класическа дамска прическа и завладяваща усмивка, елегантно облечена със стилни бижута, без секунда пресметливост при отговорите на зададените й от мен въпроси. Това е първото ми впечатление от Мариана Печеян, доказана бизнес дама, Председател на клуба на жените предприемачи в България, управител на ВСК "Кентавър" повече от 20 години.

Как постигате бизнес успехите си?

Който каже, че иска по лесен начин да направи бизнес, няма да го направи, защото ние от социализъм правим капитализъм. Никой не може да каже правилната формула.

Трябва да си създаваш правила. Твоят път трябва да го си извървиш сам стъпка по стъпка. Докато големите компании, които влизат в България имат създадени правила, защото много много отдавна са на този пазар. Ние работим от 10 години с Kennametal, които са с близо 6 млр. долара оборот. Това е американска компания от 1936 г. и те имат създаден тертип, правила. И който не изпълнява тези правила, системата го изхвърля, но ние сме им най-големият поддоставчик в света с инструменти от 2005 г.

Трябва да създадеш организация. Един ръководител трябва да може да взима решения, да контролира и да създава условия, и разбира се да плаща.

Трябва да работиш качествено. Ние отиваме на всички световни панаири и си търсим, и намираме пазар.

Как се чувствате като жена в мъжки бизнес (метало- и дървообработващи машини)?

Аз се чувствам много добре в този мъжки бизнес. Може би от многото години има натрупване. За да постигнеш нещо, трябва да го искаш много и да знаеш пътя как да стигнеш до него. Да си направиш плана стъпка по стъпка. Алгоритъмът е много важно нещо за всичко. Винаги чертая схеми. Например, този документ отивата тук-тук-тук, за него отговарят този и този. Иначе не може да управляваш. Управленнието е сложен процес - съвкупност от правила и така да създадеш организацията, че пари, хора и стоки да работят в един общ механизъм. Най-важното е да има принаден продукт и печалба. Да инвестирайш не само в хайтехнологии, но и в образование.

 

Продължава>>>