Ава Карабатич, бивш модел на "Плейбой" и риалити звезда, влиза в президентската надпревара в Хърватия през 2020 г., като ще разчита да спечели вота на младежите в страната. 31-годишната бивша манекенка обяви за политическите си апетити в Инстаграм профила си, и личния си блог.

Опорните точки в нейната предизборна платформа включват увеличаване на износа и намаляване на вноса в Хърватия, подобряване заетостта на младите хора, влизане в Шенгенското пространство и забраняване на абортите след шестата седмици. Карабатич също така планира да легализира марихуаната и проституцията, за да предпази сексуалните работнички и да увеличи данъчните приходи в държавната хазна.

"Реших, че ще се кандидатирам за президент", пише Карабатич. "Политиката е втората ми любов. Повече не мога да гледам всички онези ужасни неща, които се случват с моята страна… Младите хора напускат, раждаемостта намалява."

Описвайки себе си като "перфектния избор за президент на Република Хърватия", Карабатич ще се сблъска със сериозна опозиция от сегашния президент - 51-годишната Колинда Грабар-Китарович, която се радва на международна популярност.

Много от политическите идеи на Карабатич изглеждат доста прогресивни по своя характер. Макар да вярва, че "марихуаната има лечебен ефект върху хората", тя признава, че предлаганото от нея законодателство за абортите може да се окаже препъникамък пред политическите й амбиции, но твърди, че не се страхува да се следва убежденията си.

"За мен абортът след шестата седмица е убийство и морално дъно... Разбира се, това не би се отнасяло за изнасилените жени и ако е извършено кръвосмешение", отсича Карабатич.