Когато говорим за оцеляване в дивата природа, първият човек, за когото се сещаме, е Беър Грилс, който днес навършва 45 години. Вече почти десетилетие Грилс обикаля света, за да демонстрира на хората, че човек може да оцелее и да се справи дори в най-неблагоприятните обстоятелства.

Истинското му име е Едуард Майкъл Грилс, но е познат на целия свят с прякора, който сестра му му е дала още докато е бил бебе.

Влиза в световните рекорди на Гинес на 23 години

През 1998 година Беър Грилс постига първия си забележителен успех, като става май-младият човек, който успява да изкачи връх Еверест. Експедицията отнема на младия мъж цели 90 дни и допълнително е усложнена от скорошна травма. Само година по-рано парашутът му се е скъсал и при падането Беър Грилс е счупил гърба си на 4 места.
По време на изкачването, смелчагата попада в пукнатина в леда и изпада в безсъзнание, но след това, въпреки инцидента, продължава нагоре и стига върха.

Снимка: Discovery Channel

През следващите години телевизионният оцеляващ поставя още няколко рекорда – за най-продължително летене в тунел с вертикален вятър, за прекосяването на Хималаите с парапланер и за вечеря на най-голяма височина. За последния рекорд Беър Грилс се изкачва с балон на 7500 метра височина и 20 минути се храни. Естествено е екипиран с парашут и с кислородна маска.

Беър Грилс – човекът, който сякаш може да изяде всичко

Когато говорим за хранителните навици на Беър Грилс, това къде се е хранил е далеч по-малко смущаващо от това какво е ял. Всички се сещаме за двете жаби в Рила, които струваха на оцеляващия и екипа му близо 13 000 лева. Жабите обаче са истински деликатес в сравнение с други неща от менюто му.

 

 

В предаванията си Беър Грилс е ял също и жива змия, отровен паяк, сърце от лос, око от як, тестис от коза и жива сьомга. Всичко това сурово, за разлика от сварената българска жаба.
Може би причината да е способен всичко това се дължи на факта, че както самият той признава, е ужасен готвач.

Снимка: Discovery Channel

Оцеляващият е доказал също, че може да намери вода почти навсякъде, като е демонстрирал немислими за повечето от нас неща – пил е течността от слонско изпражнение и собствената си урина.

В едно от най-запомнящите се предавания, Беър Грилс изкорми мъртва камила, за да демонстрира кои части от нея стават за храна и къде в тялото ѝ може да се намери вода. Накрая дори влезе в трупа, за да покаже, че може да се използва и като подслон.

Не вярвайте на всичко, което виждате по телевизията

Колкото и големи фенове да сте на Беър Грилс, най-добре избягвайте да повтаряте ситуациите, в които се поставя той. Една от най-големите критики срещу предаванията му за оцеляване е, че не всичко, което виждаме, е истина. През 2007 година се разрази скандал, след като телевизионният водещ беше забелязан да вечеря и да спи в хотел по времето, когато трябвало да е на открито. От екипа обясниха, че при изненадващи промени на времето или в ситуации, в които животът на звездата е в голяма опасност, той получава помощ. Доверието на много фенове обаче беше загубено завинаги.

Снимка: Discovery Channel

Беър Грилс като съпруг и като баща

Телевизионната звезда има щастливо семейство. Женен е за съпругата си Шара вече от 19 години и заедно имат три деца – Джеси, Мармадук и Хъкълбери.

Най-големият син на Беър Грилс е тръгнал по стъпките на баща си. През 2011 година, едва 7-годишен, Джеси се превърна в герой, след като спаси живота на своя връстничка. Двете деца били на къмпинг с родителите си, но се отдалечили от възрастните. Момичето паднало в реката, която течала наблизо, но за щастие малкият мъж знаел как да постъпи, хвърлил се в реката и успял да извади другото дете.
„не бях там, а историята се променя и става все по-голяма всеки път, когато той я разказва, признава бащата. Но въпреки това е факт, че я е спасил и е много горд от това, което е направил.“

Беър Грилс продължава телевизионната си кариера и не се е отказал да търси опасни и отдалечени места, на които да оцелява и изненадващи храни, които да яде.