На 12 октомври 1991 г. в Москва света напуска руският писател Аркадий Стругацки. Роден е 28 август 1925 г. в Бтатуми, Грузия (тогава част от СССР). Баща му (редактор в местен вестник) и майка му (учителка) се местят същата година в руския Ленинград (днес Санкт Петербург), където 8 години по-късно се ражда брат му Борис Стругацки. Повечето произведения на братята-фантасти са публикувани в съавторство, а романът им "Пикник край пътя" вдъхновява режисьора Андрей Тарковски за култовия филм "Сталкер".

Снимка: Сталкер

Днес се навършват 27 години от смъртта на Аркадий Стругацки, а ние го почитаме с избрани цитати от творчеството им.

"Човекът е обективен носител на разум и онзи който пречи на разума да съществува, да се развива и усъвършенства върши зло."

"Има нещо дълбоко нечестно в това, че предметите на хората живеят по-дълго от тях самите."

"Това е то политиката. Не е важно дали говориш истината, важното е колкото може повече хора да се съгласят да приемат думите ти за истина. Хората не се интересуват от истината."

"Народът няма нужда от вредни сензации. Народът има нужда от полезни сензации."

"Честността е нещо като ума на красива жена: не е лошо, но не я обичаме заради това."

"Да се бориш със злото - видите ли - е все едно да се бориш с дървеници: противно, лесно и абсолютно безполезно."

"Няма ясна граница между търпимост и равнодушие - търпимостта на практика е равнодушие в девет от десет случая."

"Животът е болест на материята, а мисленето - болест на живота."

"Щом сгрешим, необходимостта ни хваща за гърлото и ние почваме да плачем и да се жалваме колко жестока и ужасна е тя, а тя просто е такава, каквато е - глупавите и слепите сме ние."

"Понякога се питам: за какво ли се трепем? Повече пари да изкараме? Ама за какъв дявол са ни парите, като само се трепем и нищо друго не правим?"

"Помислете, опитайте се да помислите какво можете да дадете на децата. Вгледайте се в себе си. Вие сте ги родили на този свят и ги осакатявате по свой образ и подобие."