Антония Йорданова е от онези усмихнати и позитивни хора, които съумяват да не губят лъчезарното си излъчване, дори и когато графикът им се „пука по шевовете”. Това, което не се пропуква обаче е професионализмът й – Антония е дипломиран художник и е работила за редица модни и лайфстайл списания, била е стилист на популярни личности от екрана и извън него, а от две години е дизайнер на една от добрите наши модни марки. Вероятно вече сте я виждали - в „Преди обед” , където специално за зрителите на предаването именно тя е тази, която подготвя ценни и полезни съвети за стил. Срещнахме се с нея на по капучино и ето какво ни разказа за себе си, модата и новото си амплоа:

Как стана така, че започна да се занимаваш с мода?
Винаги съм искала да правя това - инвестирах много старание, търпение и последователност, които ми се отплатиха – е, поне за това, че сега изпълних своята цел и мечта. Завърших Училището за Приложни изкуства „Св. Лука“ в София, после и Художествената Академия и за щастие, нещата се подредиха. Но коства доста усилия и постоянство.

Работила си в няколко списания като стилист, а вече втори сезон си и в „Преди обед” – по какво си приличат и кое е различното?
Приличат си по това, че и в двата случая показваш набор от умения на много хора, но става въпрос за много различен тип стайлинг. Всяко списание има свой таргет и свои изисквания, а някои от тях често се съобразяват и с централата на марката, както е в случаите с лицензните имена. Различават се много по измеренията на свободата, с която разполагаш, защото дори и най-консервативното списание ти дава възможност да демонстрираш някакъв вкус и стил, да покажеш епоха или определени тенденции, докато телевизионният стайлинг е доста по-рамкиран и там всичко трябва да се поднася с много мярка.

Работила си и в телевизия ММ и както казваш „вече си претръпнала” по отношение на стреса пред камера. И все пак – разкажи ми повече за това, което ще правиш в „Преди обед” - има ли нещо, което те притеснява?
Не, не бих казала, че нещо ме притеснява. По-скоро искрено се надявам хората да започнат да гледат на модата и като на нещо забавно, приятно, като на изкуство, а не просто като на потребност, сведена до това „Какво ще облека днес?“, „Как да го/я впечатля?“... модата наистина е много повече и ще се радвам, ако успея да предам тази емоция на хората.

Снимка: Момчил Христов
Как минава един твой ден?
Ставам много рано, извеждам кучето си, докато приятелят ми прави чай и кафе, приготвям се и излизам. В някои дни бързам да взема дрехи за Деси и Сашо, в други бързам за фотосесия, в трети бързам за да занеса дрехи на Деси и Сашо...и общо взето сутрините са забързани :-) Впоследствие, в зависимост от останалата програма, мога да прекарам деня в някой мол, събирайки дрехи за фотосесия или да пиша материали в редакцията. Обикновено след работното време има още работа, така че приключвам по тъмно.

Какви ще бъдат модните тенденции през есента и зимата?
Модата този сезон ще бъде посветена на женствеността, разкоша и блясъка и всъщност всеки дизайнер я е интерпретирал по свой начин. Ще има много кадифе, коприна, дантела, рокли, кристали, бродерии...най-осезаема ще бъде тази посока, но и за по-консервативните дами ще има избор от игра на черно в черно, индиго и множество идеи на тема „Геометрия“, които са едновременно елегантни и любопитни, като срязвания и цветова гама. Ще има и необичайно много цветове и принтове. Обувките също ще са интерсни - груби, с капси, с шипове, също и така наречените "царски" пантофки, които според мен няма да се приемат много лесно у нас.

Възможно ли е за една жена, която не разполага с голям бюджет, да бъде модерно облечена?
Да, възможно е, но това изисква много точна идея как искаме да изглеждаме, изграждане на стил и съответно на подходящ гардероб. Това се постига с „умни“ покупки, а не със спонтанни, което е много трудно за една жена. Проблемът е, че много често търсим нещо „по-така“ и инвестираме именно в предполагаемата вещ, а стилният гардероб за малко пари се прави от дрехи и аксесоари, които са по-семпли, но се комбинират добре и се разнообразяват с аксесоари.

Има ли според теб „напредък” в разбирането за мода у нас – доколко адекватно са облечени обикновените хора, с които се разминаваме на улицата и какво трябва да се случи, за да се промени нещо (ако според теб е необходимо подобно нещо)?
Има и прекрасно облечени жени, но процентно са много по-малко, отколкото зле облечените. Не мисля, обаче че говорим за неща, които могат да се променят лесно, защото това е манталитет, трупан с години, десетилетия, а и за да се облечеш добре, трябва да си имал време, енергия и желание – малко хора могат да си позволят този лукс. Въпреки това, аз лично онемявам всеки ден от хора, с които се разминавам по улицата. Има осезаем стремеж липсата на възможности да се компенсира с рецептата „от всичко по много“, а не това е начинът.

Снимка: Диляна Флорентин
Какво означава да си стилист у нас?
Стилистът в България специално е много повече психолог, отколкото професионален съветник по стил. Случва се да бъде и просто компаньон, но зависи какъв човек го е наел и от какво той е имал нужда. Твърде малко хора все още имат увереността да признаят сами пред себе си, че имат нужда от подобряване на стила или от съвет за конкретен случай. Повечето хора със средства са със самочувствието, че като купуват скъпи и брандирани дрехи, това им гарантира добър стил, което не е точно така. Когато си стилист за списание е доста по-приятно, тъй като там сам си режисьор и работата си и на екипа.

Коя звезда в световен план смяташ, че изглежда добре?
В търсене на бърз успех, особено на поп сцената се появяват безумни създания и естествено няма как да не спомена Лейди Гага и Ники Минаж. Те обаче нямат нищо общо с модата и са просто добра маркетинг стратегия, носеща съответните облаги за артиста и продуцентите му. Толкова е очевиден напънът да се покаже и забележи нещо или някой, че според мен няма как да му обърнеш сериозно внимание. Харесвам артисти като Роушин Мърфи, защото макар и комерсиални, имат свой облик, почерк и той се вижда и усеща от музиката до шапката, с която ще се появи. Няма кич, само индивидуалност. И колкото и да съм уморена от образа на Риана, трябва да призная, че и там има много приятни попадения, макар и съвсем различни, като подход и стилистика.

С кой свой проект най-много се гордееш?
Старая се всичко, което излиза с моето име отгоре, да е такова, че да се гордея с него. Не обичам компромисни варианти и съм изключително съвестен човек. Когато се случи резултатът да не е този, който съм търсила, страдам много, но определено съм горда, че получавам доверието на хора, като моят главен редактор в сп. "ELLE България", на продуцентите на „Преди обед“ и на клиентите на Knapp, чийто дизайнер съм.

Снимка: Диляна Флорентин
Какво за теб е предизвикателство?
Ооо, всеки ден се справям с по няколко. България е едно огромно предизвикателство във всеки един аспект и честно казано, може би най-голямото от всички е да се опитваш да правиш нещо с вкус тук.

Какво искаш да ти се случи занапред?
Искам да съм здрава, за да мога да се справям с всички предизвикателства, които срещам и все така да се намира някой, който да ми се доверява, заради резултатите, които съм постигнала.