Март, 2018 година - Андрей Павленко, завеждаш Онкологично отделение на Университетската клиника в Санкт Петербург, разбира новина, която завинаги променя живота му – има агресивна форма на рак на стомаха! Това е моментът, който преобръща живота на 39-годишния лекар. Но той не поема в посока на отачание и бездействие. От този момент Павленко е едновременно пациент и лекар. Използва диагнозата като повод да започне да води свой видеоблог, в който споделя и двете гледни точки, така че да бъде полезен на много хора по света, страдащи от различни форми на онкозаболяването.

Искам да сте максимално добре информирани за болката при това лечение. Да знаете какви са възможните усложнения, които може да очаквате. Съвсем открито ще ви разказвам за това как може да се борите с тях.

Подкастовете му може да чуете:

в iTunes: itunes.apple.com/ru/podcast/жизнь-человека/id13752546..
в Soundcloud: soundcloud.com/lifeofman
във VK: https://vk.com/podcasts-165542592
Канал в Телеграм: t-do.ru/lifeofman
http://cancer.takiedela.ru/

Желанието му е не да споделя живота на един умиращ човек, а на човек, който трябва да живее. Биологичната смърт е краят на човешкия живот. Но много хора спират да живеят в момента, в който чуят диагнозата си, нищо че пред тях има още много дни.


Почти две години Андрей Павленко се бори с рака, макар в началото да му дават едва 5% шанс да оздравее. През това време публикува видеа и снимки, които показват промяната в състоянието му. 

„Ако гледате това видео, значи вече съм мъртъв“, споделя той в емоционален клип. Макар и да знае, че този запис е последен, видеото му от 2 януари, е пропито с любов към живота. 


„Пътят ми приключва. За съжаление, болестта ми се оказа коварна и начинът, по който се развива през последните месеци, не ми оставя шанс за възстановяване. Искам да кажа на всички, които се лекуват в момента - не се предавайте. На мен просто не ми провървя!“

Благодаря – това е думата, която един човек, който знае, че умира, казва на хората, които до последно са били до него и са му помагали.

Защо лекар специалист открива заболяването си чак в 3-и стадий?

Павленко започва лечението си с 4 курса химиотерапия. Следващата стъпка е хирургическо лечение. Скритото протичане на заболяването не позволило то да бъде открито по-рано. Освен това ракът на стомаха не е характерен за хора на възрастта на лекаря. Тези два факта са причина да не са направни скрининги, които да го уловят в по-ранен етап. В началото били болките в стомаха. Натовареният лекарски график и нездравословното хранене били първото, за което той се сеща, че може да е причина. Уви, не се оказва прав! След 3 дни се подлага на гастроскопия, която дава притеснителни резултати. 

Ракът е установен на етап, в който при благоприятно стечение на обстоятелствата, шансът да живее още 5 години се увеличава с 50%. Неблагоприятният вариант е от 2 до 4 години. Павленко започва да снима видеата, за да покаже на други болни, че шанс и надежда винаги има. И макар сам да е пациент, лекарят продължава да води операции и да помага на други пациенти. Самият той е направил хиляди операции на раково болни.

Снимка: cancer.takiedela.ru

Когато татко е болен...

Андрей Павленко е баща на 3 деца – две дъщери и един син. Той е на мнение, че двете по-големи деца трябва да знаят всичко и да им бъде обяснено подробно какво се случва с татко. Когато първородната му дъщеря (14 г.) разбира, че баща й е болен, дълго време плакала. Когато косата му започва да пада от химиотерапията, се доверява на съпругата и голямата си дъщеря, за да обръснат темето му.

„Разбира се, че се страхувам. Ако не изпитваш страх, е невъзможно да се справиш.“

Неговият оптимистичен поглед към бъдещето и цялостата любов към живота се предават на всички членове на семейството. И това не им позволява да се отчайват и депресират. През цялото време Андрей пише специални писма на децата си, които пази те да прочетат в бъдещето. Текстовете са обвързани с конкретни житейски ситуации, през които те ще минат, и са своеобразни инструкции и съвети как да се справят по-лесно с тях.

Със съпругата си Андрей е заедно от 16 години. И двамата са на мнение, че борбата с рака е нещо, през което ще минат заедно и няма да позволят да ги раздели.

Борбата и видеозаписите приключват за Андрей Павленко на 5 януари 2020 година. Човек остава жив толкова дълго, колкото се говори за него, и колкото си спомнят. Д-р Андрей Павленко осравя след себе си следните силни думи:


"Страхувайте се само от тези, които безапелационно ви обещават, че ще живеете дълго и щастливо!"