Честит 8-и декември на всички студенти! 

По стар стил днес отбелязваме деня на свети Климент Охридски. През 1897 г. за годишен празник на Софийския университет е предложена датата 3 октомври, когато е рожденият ден на Евлоги Георгиев - единия от двама братя, дарили на университета сумата от над 6 млн. златни лева. Осем години по-късно в правилника на университета е записано, че 8 декември, денят на св. Климент Охридски, е патронен празник на учебното заведение. Така, с течение на годините, най-стария университет налага своите традиции повсеместно, като неговият патронен празник се превръща в празник за всички студенти. А какво е празник без тържествена реч? Една селекция от речите на хора от различни националности, известни в различни области, но с думи, насочени към студентите.

Реч на Стив Джобс

"Чест за мен е да бъда с вас днес на церемонията по дипломиране на един от най-добрите университети в света. Ако трябва да съм честен, така и не завърших колеж... и това тук е най-близката ми среща с дипломиране от университет.
Всичко започна още преди да се родя. Биологичната ми майка била млада, неомъжена, току-що завършваща студентка и решила да ме остави за осиновяване. Имала огромното желание да бъда осиновен от висшисти, така че всичко било уредено, за да бъда осиновен от адвокат и съпругата му. Освен, че при раждането ми, те решили, че всъщност искат момиче. И така, моите родители, които били в списъка с чакащите, получили обаждане посред нощ с въпрос: “Имаме неочаквано бебе – момченце, искате ли го?”. Те казали: “Разбира се!”. Биологичната ми майка разбрала по-късно, че майка ми никога не е завършила колеж и че баща ми не е завършил гимназия. Тя отказала да подпише последните документи по осиновяването. Омекнала едва няколко месеца по-късно, когато родителите ми обещали, че някой ден ще отида в колеж. 
Това бе началото на живота ми."

Реч на Тодор Живков

"Драги студентски и студенти, драги млади приятели, драги преподаватели,

Изпълнявам приятното поръчение да ви поднеса, драги другари и другарки, най-сърдечни боеви поздрави по случай традиционния празник на българското студенство – 8 декемаври.
Да живее нашето народно студентство!"