Повечето от нас като малки са обичали книгите за Мечо Пух или поне анимационната поредица от 90-те години. Но има един човек, който през целия живот е ненавиждал сладкото плюшено мече и приказките за приключенията му заедно с най-добрия му приятел Кристофър Робин и това е бил самият Кристофър Робин.

Кристофър е син на автора на успешната поредица детски книги и е първообраз за най-добрия приятел на плюшеното мече. Той, подобно на баща си, също е писател, но никога не успява да се отърси от връзката с популярния персонаж.

Кристофър Робин умира на 20 април 1996 г. и едва в последните години от живота си успява "да се помири" в литературното произведение на баща си.

Кристофър Робин
Снимка: Getty Images/IMDB.com

Как А. А. Милн създаде един от най-обичаните образи в детската литература

Ветеранът от Първата световна война Алън Милн е сценарист и автор на детски книжки. Две години след като се завръща от фронта, на Милн му се ражда син, когото кръщават Кристофър Робин.

Един ден, докато гледа как малкият Кристофър си играе с любимите си плюшени играчки, сред които първо място заемало плюшено мече, наречено Едуард, на Милн му хрумва идеята, която ще да го направи световно известен и много богат.

Кростофър Робин заедно с баща си и мечето Едуард, което е първообраз на Мечо Пух
Снимка: Getty Images

Първата книжка със стихчета за Голямата гора и нейните обитатели излиза през 1924 г., когато Кристофър Робин е само на 4 години и моментално става хит. Само за два месеца от детската книжка са продадени 50 000 копия. Алън Милн продължава да разказва историите си през следващите 4 години и Мечо Пух се превръща в един от най-популярните герои в английската литература, а с него и Кристофър Робин.

Тъжното детство на Кристофър Робин

Вероятно си мислите, че човек, който разказва толкова хубави детски истории, вероятно е много добър с децата, но всъщност Алън Милн никак не е бил добър баща. Кристофър Робин признава, че рядко е имал възможност да общува с баща си, който често е отсъствал от живота му и не му е обръщал много внимание.

Снимка: Getty Images

Отношенията и с майка му не били отлични, тъй като жената го карала да носи дрехи за момиче и да държи косата си дълга.

Най-близкият му човек била бавачката му, а най-добрите му приятели плюшените му играчки. Когато Кристофър тръгнал на училище, започнало да понася много подигравки от съучениците си, тъй като повечето от тях били израсли с книгите за Пух и знаели името на Кристофър Робин.

Кристофър Робин
Снимка: Getty Images

Нещата станали толкова сериозни, че Кристофър поискал да го запишат на уроци по бокс, за да може да се защитава срещу побойниците. Той намразил героя, който носел неговото име:

Вкъщи продължавах да го обичам и дори изпитвах гордост, че имаме общо име и мога да споделя славата му. В училище обаче започнах да не го харесвам и установих, че го харесвам все по-малко в с всяка следваща година.

Кристофър Робин в автобиографичната си книга

Кристофър и баща му все пак имали някакви взаимоотношения, преди младежът да отиде да учи в Кеймбридж, а след това да замине като войник във Втората световна война. Откъсването от дома на баща му свело общуването им до минимум.

Кристофър Робин със съпругата си - негова първа братовчедка
Снимка: Getty Images

Още едно нещо помрачило общуването с родителите му. Кристофър Робин се влюбил и се оженил за първата си братовчедка – дъщеря на чичо му по майчина линия. Майка му и бащата на съпругата му от години били в обтегнати отношения и тя не одобрявала брака на сина си.

Помиряването на Кристофър Робин и Мечо Пух

Кристофър Робин така и не успял да си намери хубава работа и цял живот трябвало да живее в сянката на една от най-популярните детски книги на всички времена. И за всичко това обвинявал баща си:

Баща ми постигна всичко в живота си, като се покатери на невръстните ми рамене. Той ме лиши от доброто ми име и ме остави с едничката слава да съм негов син.

Кристофър Робин

В течение на времето обаче обидата отминала и Кристопфър от време на време посещавал баща си. Друг бил въпросът с майка му, която чувствала като предателство брака му с дъщерята на омразния ѝ брат. Затова когато Алън Милн починал, Кристофър Робин и майка му се срещнали само веднъж. Дори когато жената умирала, не пожелала да види сина си.

Кростофър Робин посещава статуя на Мечо Пух
Снимка: Getty Images/IMDB.com

С времето Кристофър Робин простил на баща си и дори присъствал на откриването на статуя в негова част в зоологическата градина на Лондон. И макар че в края на живота си Кристофър Робин започнал да се радва повече на връзката си с литературния персонаж, едно е сигурно – дъщеря му Клеър е едно от малкото деца, на които никога не са чели „Мечо Пух“.