От 4-годишна свири на пиано, на 6 започва да пее, а 10 години по-късно вече композира. Така накратко може да се опише музикалният опит на Никол Паласчева от София - българското момиче, което предизвика фурор на кастингите за популярно музикално шоу в Италия.

Четиримата съдии и публиката приеха възторжено Никол, чийто псевдоним е Nika Paris. В звездното жури на музикалния формат влизат менторът на Maneskin Мануел Анели, популярният рапър и тийн идол Hell Raton, очарователната италианска певица EMMA и световноизвестният MIKA, който през 2007 г. подлуди всички с хита си "Relax, Take It Easy".

За своята талантлива ученичка менторът й Дарияна Куманова казва: „Забелязах я още, когато беше на 9 години и я чух да пее в един конкурс, на който бях жури. Веднага усетих, че е невероятен талант. Изпълни песен на ZAZ на перфектен френски език и определено ме впечатли. Още тогава й казах: „когато станеш на 15 години ще се видим“.

Нито Дарияна, нито Ника забравят тази среща и не след дълго започват работа дистанционно, а когато е възможно Никол пътува до Италия. Последната година двете работят особено интензивно по метода на „пълното потапяне“ в музиката и в момента 16-годишната българка има 10 напълно завършени авторски песни.

Успехът в голямото италианско шоу идва и след друга нейна победа. След като Ника започва да развива свой канал в YouTube с нея се свързват „ловците на таланти“ от американската музикалната платформа Sessionlive. Тя има за цел да промотира надарени изпълнители, като популяризира музиката им в над 200 страни и на 15 езика. След прослушване, те приемат българката сред своите артисти.

Повече за Никол Паласчева/Nika Paris

Никол е родена в София. Възпитаник е на френския лицей "Виктор Юго", а в момента и на международна гимназия "Златарски".

„Афинитетът към френските песни и френския език идва от моя дядо, който е бил голям франкофон“, споделя Nika и добавя, че всъщност езиците са й страст. Тя говори също английски, испански и италиански.

Никол обожава да спортува и да готви. Обожава да приготвя десерти, а страстта й към кулинарията идва по линия на баща й.

Има тригодишна закалка по лека атлетика в школата на Тереза Маринова, тренира пилатес, кара ски, а сутрините й не минават без класичeския джогинг.

Майката на Никол пък е тази решителна искра, която запалва талантливото момиче по музиката: „Искам да й благодаря, защото тя винаги е била до мен! Зная, че е клише да го казвам, но вярвайте ми - аз настина имам най-добрата майка!“.

Никол Паласчева не е съвсем непозната за българската публика. Виждали сме я и като избор за партньорка на г-н Андреев в „Шоуто на Слави“, както и в селекцията за детската Евровизия. В чужбина Nika печели първа награда в конкурса „Pop, rock, jazz lab” и трета награда в “Sanremo junior”.