През изминалия уикенд младата ни надежда в автомобилните спортове Никола Цолов направи нещо, което никой друг българин не беше постигал до този момент – победа в състезание от Формула 3! Но лесен ли е бил пътят на пистата за "Българския лъв" до такъв триумф? Нека видим по-долу 10 любопитни факта за българския шампион.

1. Никола Цолов е роден на 21 декември 2006 г. в София в семейството на Мира и Димитър Цолови. Баща му, който е компютърен специалист, го води на 9-годишна възраст на картинг състезание, след което го записва на детски спортен лагер в НСА.

Снимка: Getty Images

2. "Синът ти има талант" - това казва на баща му по време на курса Николай Върбицалиев, бивш пилот във Формула BMW, Германия. След тези думи баща му го води на кастинг в Кар­тинг академия за млади пилоти на пистата в Кюстендил. В следващите две години (2016-17 г.) Никола се обучава професионално.

3. Цолов е поканен от легендата във Формула 1 Фернандо Алонсо да кара заедно с него в надпреварата за издръжливост „24 часа на Дубай“ през 2021 г., където се класират 3-то място.

4. На следващата година Алонсо става мениджър на българския талант, когато той е едва 15-годишен. През 2022 г. Фернандо основава собствена мениджърска компания „A14 Management“, като именно Цолов става първият пилот, присъединил се към нея и получава място в Испанския шампионат на Формула 4.

Снимка: Getty Images

5. Никола Цолов отсича, че иска да бъде първият българин във Формула 1. През 2022 г. той споделя пред bTV, че мечтата му е да стигне именно до най-популярната надпревара в света на автомобилните спортове, но осъзнава колко дълъг ще бъде пътят.

6. В Испанската Формула 4, българският пилот печели общо 13 победи от 21 старта, като записва в актива си 15 полпозишъна и 17 най-бързи обиколки, същевременно поставяйки рекорд за най-много спечелени точки, като печели 400 точки в рамките на един сезон.

7. През март 2022 г. Никола Цолов официално става част от „Alpine F1 Racing Team“ и академията на отбора за развитие на млади таланти по пътя им към най-бързите във Формула 1.

Снимка: Instagram/@shopov

8. През септември 2022 г. Никола Цолов участва в следсезонните тестове на Формула 3 на ФИА, карайки за отбора „ART Grand Prix“. През декември официалният сайт на Формула 3 обявява, че за Сезон 2023 Цолов ще кара в отбора на „ART Grand Prix“.

9. На 25 март 2024 г. Никола Цолов постига историческа победа в Монако, като става първият българин, печелил състезание във Формула 3.

Снимка: Getty Images

10. Победата е и първата за българския пилот във Формула 3, където се състезава от две години.