Корги – любимата порода кучета на покойната кралица Елизабет II, може да бъде видяна в София на 9 октомври на специализирана изложба. Организатор е “Клуб Уелско корги Пембрук и Кардиган България”. Събитието ще се състои в градинката зад музея “Земята и хората” и започва в 10.00 часа.

28 април 2010 г.
Снимка: Getty Images

До момента заявка за участие са подали собствениците на повече от 40 коргита от двете разновидности. Всеки желаещ може да запише домашния си любимец до четвъртък, 6 октомври, като попълни формата за регистрация.

Специално от Великобритания пристига един от най-добрите познавачи на породата – киноложката съдийка Рослин Гардинър, която ще оценява качествата на кучетата.

3 юли 2010 г., Канада
Снимка: Getty Images

“Г-жа Гардинър е едно от имената с безспорен авторитет в европейската кинология и сме благодарни, че прие поканата ни да бъде основен съдия на клубната ни изложба. Това е оценка за усилията ни да популяризираме и у нас тази толкова атрактивна порода“ – смята Габриела Стоименова, секретар на клуба организатор.

1 май 2012 г.
Снимка: Getty Images

Другите двама съдии също са с много сериозен опит – Саня Вретеничич от Черна гора и Вихра Григорова. Те са международни киноложки съдии, които упражняват професията повече от 25 години.

Кучетата ще бъдат разпределени в няколко основни класа – млади, междинен, открит, работен и шампион. Особено интересни за публиката обикновено са онези, явяващи се в класовете – бебе, подрастващи и ветерани, защото при тях може да се проследи най-добре развитието на животните и тяхното изложбено поведение.

Снимка: Getty Images

“Интересът към породата корги в България е огромен и бъдещите стопани ще имат възможност да научат повече за нея. А онези, които искат да се сдобият с корги, в никакъв случай не бива да се доверяват на обяви в интернет, защото могат да получат кученце със съмнителен произход и здравен статус”, смята Стоян Витанов – член на управителния съвет на клуба. Според него най-добър съвет стопаните могат да получат, ако се обърнат за информация към “Клуб Уелско корги Пембрук и Кардиган България”.

Кучетата на Елизабет II изчакват кортежа по време на погребението й, 19 септември 2022 г.
Снимка: Getty Images

Освен коргита, на събитието ще могат да се видят и други породи кучета. Ще се състои и клубна изложба на Сибирско хъски, както и на Първа породна група – „Овчарски и пастирски кучета”, Пета породна група – „Ловни породи за едър и дребен дивеч”, Девета породна група – “Кучета за компания и декоративни”, както и изложба на Българско овчарско куче.