Великобритания беше разтресена от опустошителната новина за раковото заболяване на крал Чарлз III. Дворецът обяви, че кралят се оттегля от обществения живот и незабавно започва лечение. Монархът обаче отказа да се откаже от част от задълженията си, за да е в помощ на Обединеното кралство, пише "Мирър".

Въпреки че в момента здравето е приоритет за Чарлз III, той иска да продължи да изпълнява някои задачи, свързани с ролята си на монарх. Според британския вестник „Сън“ монархът ще продължи да се среща всяка седмица с премиера и да консултира събитията в страната. Той също планира да чете британски вестник всеки ден, за да бъде информиран.

Той обаче се отдръпва от обществения живот, тъй като иска да се концентрира върху започналото вече лечение.

„Негово Величество започна план за лечение в понеделник, по време на който лекарите го посъветваха да спре публичните си ангажименти. Въпреки това Негово Величество ще продължи да изпълнява държавни задължения и да води официални дела“, казва Бъкингамският дворец.

„Кралят ще се придържа към лечението си и очаква с нетърпение да се върне към обществените задължения“, казват още от двореца.

Британският премиер  Риши Сунак също смята, че Чарлз III скоро ще победи болестта. „Всички наши мисли са с него и семейството му“, каза той, цитиран от Би Би Си.

Той потвърди, че ще продължи да се среща с краля на Великобритания.

„Поддържам редовен контакт с него, както винаги“, добави премиерът.

Снимка: Getty Images

Цялото семейство на крал Чарлз III в момента е зад монарха и се опитва да му помогне. След тежка диагноза дори по-малкият му син принц Хари се прибра в Лондон, за да бъде близо до баща си и да му помага.