Обзалагаме се, че точно в този момент всеки от вас може да се сети за ситуация, в която му се е искало земята да отвори уста и да го погълне, заличавайки завинаги червения срам по бузите. Или случай, в който ви се е искало да зачервите бузите на някого, който ви е засегнал на чувствителна тема, но вместо това просто сте замълчали... Или може би случай, в който е нямало как да скриете личен проблем, с който не се гордеете – например, нямате нито стотинка на 15-о число от месеца, при положение, че взимате заплата на 5-о...

Изходът в подобни случаи може да е много лесен – самоиронията! Смехът доказано лекува, а смехът над себе си може да спасява. Самоиронията е чувство за хумор, но с висше образование – ще направи живота ви по-лесен, дори може да ви направи по-симпатични в очите на другите и, най-важното, вие ще се почувствате по-добре.

Как да овладеете самоиронията ли? Просто не се взимайте на сериозно. Всеки може да сбърка и да каже нещо накриво, да се сблъска с нетактичността на хората или да изпадне в някакво затруднение в личния си живот, но с малко повече хумор нещата първо ще започнат да изглеждат по-добре, а след това и ще станат по-добре.

"Ако можете да се присмивате над себе си, ще можете да си простите. Ако можете да простите на себе си, ще можете да прощавате и на околните", пише психологът Сюзън Спаркс в блога си.

Представяме ви няколко известни личности, от които можем да вземем пример за това колко е хубаво да се смеем на себе си.

Най-смешните оптически измами>>>