Св. Атанасий е роден в около 930 г. в град Трапезунд, Мала Азия. При кръщението бил наречен Аврамий. На седем години останал пълен сирак и бил отгледан от една монахиня, която го научила на съзнателна християнска вяра и добродетелен живот.

По-късно отишъл при свои роднини в Константинопол, където придобил много добро образование, дори станал преподавател в известна школа. Там се запознал и с преподобния Михаил Малейн, игумен на манастира Кимина във Витиния. В неговата обител Аврамий приел монашество с името Атанасий.

През годините, прекарани в обителта, Атанасий показал склонност към подвижнически живот и повечето време живял в уединение и молитва. Затова преподобният Михаил го препоръчал за духовник на своя племенник, пълководец и бъдещ император Никифор Фока.

Снимка: Canva

Но скоро Атанасий пак потърсил уединение, този път на полуостров Атон, където от векове живеели монаси отшелници. Никифор Фока, който независимо от поста си имал склонност към аскетски живот, дал значителни средства на своя духовен наставник, за да построи манастир на Атон. Така през 963 г. била създадена Великата лавра с просторен храм и сгради за събралото се многочислено братство. С тази обител се поставило началото на общежителното монашество (за разлика от отшелничеството) на Атон, наречен после Света гора, припомня БТА.

Преподобният Атанасий не само бил добър духовен старец на монасите в обителта, но и заради голямото си благочестие получил от Бога дар да върши много чудеса. С усърдна и гореща молитва той извел изобилна вода до своята лавра. И досега този извор се нарича на неговото име. Благодатният старец завършил земния си път в края на Х век и скоро след това започнали да го почитат като светец.

Снимка: Canva

Денят се нарича Средлято или Жътвар, защото се пада в средата на лятото, когато започва жътвата. Празникът е познат и като Летен Атанасовден. Смята се, че на този ден св. Атанас облича кожуха си и ходи при бога да моли за зима, тъй като лятото вече се е преполовило.

Имен ден празнуват Атанас, Атанаска, Наско, Начо, Живко, Живка, Живан, Живана, Траян, Траяна, Таско, Трайко, Трайка.