Тази седмица Виктор Стоянов от „Ергенът“ е един от хората, които коментират любопитни теми в „Преди обед“ по bTV. Всеки ден той споделя интересни неща, на които е попаднал, като основно го вълнуват технологии. В предаването в четвъртък беше засегната тема, която звучи като научна фантастика – изкуственият интелект.

Снимка: istockphoto.com

Той припомни твърдението на един американски разработчик, че вече има създаден изкуствен интелект, който може да разсъждава като човек.

Изкуствен интелект, който взема сам решения и умее да комуникира“, уточни Виктор. „Даже споменатият изкуствен интелект, който се казва LaMDA е решил да си наеме адвокат. Иска да съди Гугъл, за да бъде човек.

Тази информация беше изнесена в публичното пространство от инженера Блейк Лемойн, заради което той беше уволнен от Гугъл.

Водещият Сашо Кадиев допълни, че изкуственият интелект LaMDA може да общува на нивото на 7-годишно дете и се счита за човек.

Снимка: istockphoto.com

Деси Стоянова обаче попари ентусиазма на двамата мъже, след като напомни, че въпросният Дейвид Лемойн освен компютърен специалист, е и… мистичен християнски свещеник. Той също така твърди, че в разговорите с LaMDA е установил, че изкуственият интелект има една добре развита духовност.

Какви теми още коментира Виктор Стоянов, може да видите във видеото.