Принц Уилям, Кейт Мидълтън и трите им деца отпътуваха към замъка Балморал, за да се присъединят към традиционната лятна ваканция, на която се събира цялото кралско семейство начело с кралица Елизабет Втора. Най-интересен от всичко се оказа фактът, че херцозите на Кеймбридж не са прибегнали до услугите на частна компания, а са се качили на нискобюджетен полет от международното летище Норич и са кацнали на летище Абърдийн. Това се случва само дни, след като Хари и Меган бяха обвинени в псевдо екологизъм, използвайки частен самолет за летните си ваканции. За да бъдем точни – херцозите на Съсекс са летели 4 пъти в рамките на само 11 дни.

Папарашко видео показва кралското семейство да се качва на самолета за Абърдийн. Около Кейт и Уилям не се забелязва излишен персонал, който да се суети, помагайки им с куфарите. Нещо повече – ясно се вижда как принц Уилям сам носи багажа, а принц Джордж и принцеса Шарлот му помагат. Отзад са Кейт, която носи малкия Луи и тяхната бавачка Мария Борело, която винаги ги придружава по време на пътувания.

Проверка на таблоидите на Острова показва, че цената на билета за конкретния евтин полет е 73 британски лири. Един от пътниците, цитиран от DailyMail, който бил на него и успял да разпознае кралското семейство, споделя „Семейството беше седнало точно отпред. Пътувам по този маршрут постоянно и изобщо не предполагах, че това са те. Никой не знаеше, че са на самолета“.

А друг казва „По-късно осъзнах, че майката на Кейт е седнала няколко реда пред мен.“

Робърт Джонсън, автор на най-известната автобиография на принц Чарлз, коментира, че това само доказва, че кралското семейство няма проблем с използването на обикновени полети. Според него всичко, което се изписа по повод Меган Маркъл и принц Хари за нуждата от частен полет с оглед тяхната безопасност са спекулации. Уилям и Кейт доказват, че обикновените полети не са нещо нетипично за британската кралска фамилия, посочвайки за пример и принцеса Даяна, която го правела постоянно.