Ако имате деца до 14 г. в София, ще трябва задължително да смените техните карти за безплатен градски транспорт. Това става ясно от разпространени указания на Центъра за градска мобилност.

Оказва се, че дори и деца, които в момента се возят безплатно с карта, ще трябва отново да се внесат посочените от ЦГМ документи.

Снимка: istockphoto.com

"Децата до 14 ненавършени години ще пътуват с безплатна карта в градския транспорт от 1 февруари 2024 г. Тя ще е електронна и със снимка. Можете да я получите във всеки наш обект, като удостоверите с документи: възрастта на детето, адресната регистрация на родителя (постоянен или настоящ адрес на територията на Столична община)", поясняват от ЦГМ. Снимката може да и да е на електронен носител.

Снимка: istockphoto.com

"Картите на децата между 7 и 10-годишна възраст, които и към момента са безплатни, могат да бъдат удължени с един месец. След това трябва да се заменят с новия вид превозен документ за деца от 7 до 14 години, който влиза в сила от 1 февруари", се казва още в съобщението на ЦГМ. "Ако детето е на възраст между 10 и 14 години, можете да заредите картата му за един месец на цена от 15 лв. (за януари). От февруари ще може да ползва безплатна карта", пише още в него.

Снимка: ЦГМ

Учениците, студентите и докторантите продължават да пътуват при досегашните условия до края на месец януари 2024 г., припомнят от ЦГМ. Те могат да заредят месечна карта за 15 лв. или годишна карта за 180 лв.