Името на рапъра Кание Уест ще фигурира сред кандидатите на изборното гласуване за президентския вот в щата Оклахома, след като е подал необходимата документация, съобщава "Гардиън".

В сряда обаче възникна объркване относно въпроса дали музикалната суперзвездата все още ще остане в битката за поста в Белия дом на фона на съобщения, според които прекратява кратката си кампания.

Представител на Кание Уест е подал необходимата документация и е заплатил таксата в размер на 35 000 долара, за да може рапърът да се яви като независим кандидат в сряда следобед, когато беше крайният срок за записване в президентската избори на щата Оклахома на 3 ноември. Това заяви Миша Мор, говорител на Държавния изборен съвет в Оклахома - ръководният орган по отношение на изборите в щата. 

Кание Уест е един от тримата независими кандидати за президент, които са заплатили таксата за кандидатстване преди крайния срок, добави тя. Другите двама са концертиращият пианист Джейд Симънс и криптовалутният предприемач Брок Пиърс.

Подаването на документите от страна на Кание Уест стана ден, след като от изданието "Интелидженсър" на списание "Ню Йорк" цитираха политическия анализатор Стив Крамър, който твърди, че рапърът "излиза" от президентската надпревара и отбелязва, че екипът, който е наел, е разочарован.

Кание Уест вече е пропуснал крайния срок да се класира за гласуване в няколко американски щата и не е ясно дали той е готов или е в състояние да събере достатъчно подписи, необходими за класирането в други.  

Изискванията, на които кандидатите за президент трябва да отговарят, за да се явят на изборното гласуване за президентски избори, също варират в зависимост от щата.

В Оклахома кандидатите трябва да получат 35 592 подписа или да платят 35 000 долара. В Колорадо, където крайният срок за подаване е 5 август, кандидатите трябва да получат 5000 подписа или да платят 1000 долара.

Кание Уест, който е женен за риалити звездата Ким Кардашиян Уест, обяви кандидатурата си на 4 юли, като написа в Туитър профила си: "Аз се кандидатирам за президент на Съединените щати."