В момента Гърция приема международни полети само на летището в Атина, като се извършва задължително тестване за коронавирус на всички пътници. Всички те подлежат и на 7-дневна карантина. До 15 юни в страната не се приемат туристи, идващи извън ЕС.

От 15 юни международни полети ще се приемат и в Солун, а на тестване ще бъдат подлагани само пътници от рискови държави като САЩ, Великобритания и др. Те ще трябва да прекарат една нощ в посочен от властите хотел, за да се изчака резултата от теста. В зависимост от резултата тези туристи ще се самоизолират за седмица или ще бъдат карантинирани и наблюдавани в продължение на две седмици.

Пътниците от останалите държави, например България, ще бъдат тествани на случаен принцип.

Снимка: iStock

Ако всичко е наред, от 1 юли Гърция ще приема международни полети на всички свои летища. За пътниците от рискови държави отново ще има някои ограничения, но те ще бъдат обявени по-късно от гръцките власти.

Туризмът формира 20% от БВП на Гърция. Една четвърт от работещите в южната ни съседка са в този бранш. За да привлече повече туристи, гръцкото правителство обяви намерението си да намали ДДС за транспорта от 24 на 13%. Това ще понижи не само цената на пътуването в Гърция, но и самолетните билети до страната.

Снимка: iStock

Гърция бе сравнително леко засегната от пандемията. Досега в страната има 3050 случая на COVID-19 и 182 починали.

Очаква се от 15 юни ресторантите и баровете в страната да приемат клиенти не само в откритите си площи, но и в затворените помещения. На една маса ще могат да седнат не повече от 6 души. В средата на юни би трябвало да бъдат отворени музеите и сезонните хотели.

Маските са задължителни в обществения транспорт, асансьорите и болниците. За останалите затворени пространства те са само препоръчителни.

За актуална информация следете сайта на посолството ни в Атина или на консулството ни в Солун.

 

Снимка: iStock