"Този, който съзерцава в дълбочина Париж, получава световъртеж. Няма по-фантастично нещо. Няма по-трагично нещо. Няма по-сюблимно нещо."

В тези думи на Виктор Юго прозира тайната на магията на един от най-обаятелните европейски градове. Париж открай време покорява, вдъхновява и прелъстява, зашеметява дори велики артисти като Хемингуей, Дикенс, Ницше, Пикасо и още много други. Този вълшебен град обаче се разкрива най-истински само ако бъде съзерцаван в своето ежедневно очарование. Така, както го виждат всеки ден парижаните.

Трудно е да си в Париж и да пропуснеш да посетиш Айфеловата кула, Триумфалната арка, наред с Лувъра и Шанз-Елизе. Тези обекти обаче са внимателно отбягвани от парижаните. Разбира се, те трябва да се видят, но без да отнемат прекалено много от времето за наслада и романтична среща с онзи град от романите на Дюма и Бегбеде. Парижаните го правят с чаша вино в ръка, кроасан от любимата квартална пекарна и парченце сирене Конте. Току-що изпеченият хляб носи усещането за истинския Париж, а разходката край Сена ви оставя завинаги влюбени в него.

1. Всичко в Париж започва от маса в кафене

Ако искате да усетите магията на френската столица, трябва да започнете с онази ежедневна доза Париж, която събужда сетивата за новия ден – задължителната чаша еспресо. Именно от своето кафе не би могъл да се лиши истинският парижанин, който всяка сутрин го изпива на бара в бистрото до дома си. Цената на самия бар е около 1 евро, а ако седнете на маса, ще ви струва около 2 или 3 евро, в зависимост от местоположението и стандарта на заведението. А там, на масичката, която е почти на улицата, дори сам с вестник в ръка или хубава книга, човек може да изпива на малки глътки кафе усещането за пълно удовлетворение. И не само сутрин, а по всяко време на деня. Градът може да бъде вдишан в първото срещнато кафене, тъй като дори Ъруин Шоу го е написал в "Париж! Париж" – "Тръгваш от маса в кафене, защото всичко в Париж започва от там. Чакаш момичето, което обичаш."

Снимка: Василена Красимирова

2. Храната, храната и пак тя

Кулинарията като изкуство е само едно от лицата на Франция. Багетата трябва да е хрупкава отвън и пухкава отвътре и никога от вчерашния ден. Изобщо храната трябва да е поднесена с вкус и задължително да гали небцето. Няма как да се поглезите така, ако целенасочено не избягвате туристическите ресторанти и бистра каквито има в изобилие в малките улички до катедралата "Нотр Дам" или в която и да е друга от най-горещите точки на града.

Просто следвайте примера на всеки местен, чийто ден започва около 9,30 ч. и още в 12 ч., едва дочакал обедната почивка, отива на продължителен обяд с включена чаша вино. В този град храненето задължително върви с пълна наслада, а тя се сервира с финес само в истински френски ресторант. Ако искате да опитате Париж и чрез стомаха, отидете в Pottoka, в 7-ми квартал, и най-вкусното бланкет-де-во в Chez Monsieur, в 8-ми район – всяка хапка е екстаз. А за най-невероятното пен пердю с маслено-карамелен солен сос трябва да се мине през Bistrotters, в 14-ти. Изобщо Париж е много повече от красива архитектура, той е подарък за вкуса и комплимент за душата и всеки трябва да му се отдаде напълно – без компромиси, полуфабрикати и полуусмивки.

Снимка: Василена Красимирова