Запознавате се, влюбвате се, обичате се. После някак естествено идва идеята за сватба. Но макар, че сте мечтали за нежна сатенена рокля и орхидея в косата, нямате достатъчно пари, за да я сбъднете. Грешка!

Последна тенденция при организирането на сватби е наемът. За голямото тържество може да наемете почти всичко – от роклята и украсата за ресторанта. Тази тенденция е съобразена не само с икономическото положение, но и с нежеланието на все повече двойки да влагат средства във вещи, които не са за еднократно ползване и нямат друго приложение след сватбата.

Роклята
Ако искате да свиете бюджета за събитието, спокойно може да си вземете рокля под наем. Все пак това е едно сериозно перо от разходите. Сватбените салони и модните къщи предлагат голямо разнообразие от модели, така че няма как да не намерите своята.

Цени: от 150 до 600 лв в зависимост от модела.

Плюсове: Това е рокля, която се облича само веднъж. Ако вложите пари в покупка, след това ще похарчите още малко за химическо чистене, а накрая просто ще я държите в гардероба. Към роклята, като бонуси, обикновено се дават и аксесоари – чанта, воал, шапка, ръкавици или друго.

Минуси: Трябва да пазите роклята взета под наем от скъсване или зацапване. Обикновено се плаща някаква глоба, ако при връщане се установят дефекти по тоалета.


Украса
Сватбената украса включва обличане на столовете, покривки и ленти за маса, декорация, балони и свещи. Това са основните аксесоари, но към тях винаги може да се добави и още – вази, цветя, факли и т.н.

Цени: от 250 лв. до 1000 лв.

Плюсове: Готовите декорации под наем са изключително изгоден от икономична гледна точка вариант, с който бързо ще превърнете ресторанта в по-специално място.

Минуси: Възможно е украсата да не съвпада с цветовете и елементи, които сте избрали като тематични за вашата сватба. Трябва или да промените избора си, или да се примирите с разликите.

Автомобил
Ако нямате свой собствен луксозен автомобил или близък приятел с такъв, вариантът за кола под наем е изгоден с оглед на разнообразието от предлагани модели. Може да изберете от екзотични ултра скъпи нови модели до ретро автомобили с клаксони.

Цени: от 60 до 300 лв. Освен наема, обикновено се плаща и депозит, който след връщане на колата се възстановява. Депозитът се удържа, в случай, че колата се върне с някаква повреда.

Плюсове: Може да изберете автомобила, за който винаги сте мечтали и той да е част от най-важното събитие в живота ви.

Минуси: Някои от автокъщите предлагат автомобилите само в комбинация и с нает шофьор. Такива са повечето лимузини.

Нещата, които не може да вземете под наем:

обувки
букет
торта
подаръци за гостите
халки

Каквото и да вземете под наем, моля ви, съпруга си оставете завинаги!