Лятото си е отпускарски сезон, както и да го погледнем. И когато вали, и когато грее слънце – все ни е топло на душата и е време за игра. През сезона на забавленията най-много ни се иска да сме на плажа, но какво да правим, когато не можем да стигнем до морето? Отпуската не ви стига, не можете да се организирате или не сте спестили достатъчно, а малчуганът ви е настроен повече от всякога за игри... Даваме ви 8 предложения за забавления в столицата, които не са по-малко интересни за малчуганите от морето и плажа.

1. "Коколандия"

Това е райски кът със забавления както за децата, така и за възрастните. Това е парк за приключения с бънджи, батут, стена за катерене и различни въжени атракции. Има преходи с различна сложност спрямо възрастта и родителите също могат да се включат в забавлението. Намира се между прохладните дървета на Борисовата градина (от страната на ул. "Незабравка" при къщата на баба Яга) и подходящо за деца над 3-годишна възраст. Работи всеки делничен ден от 10 до 21 ч., а малчуганът ви ще се забавлява там срещу 5 лв. 

2. Витоша

Няма по-добро място от планината за топлите и не толкова дъждовни уикенди. Чудесна идея е да оставите колата и да хванете автобус 63 до Златните мостове. Сред природа сте, а в района има малка полянка с люлки. Не сте далеч от цивилизацията и има откъде да купите сокче или нещо сладко за награда след играта. Витоша може да предложи много, просто вземете карта и изберете: хижа "Иглика", Тихия кът или детски екостационар "Белите брези", където може да посетите и музей "Сова" или "Мечка" от 10 до 16 ч.

3. Фънтопия

Мястото е "скрито" на последния етаж в мол "Парадайс", а билетът за 1 час е между 10 и 15 лв., но добре да следите фейсбук страницата за промоции. Предлагат множество забавления, в които и вие можете да се включите – трамплин, нинджа предизвикателство, катерене и групови спортове. С интернет регистрация в сайта може да се запишете и за първата "ескейп руум" в страната, която включва екшън елементи и да проверите издръжливостта си (това е подходящо за деца над 6 години). Както почти всичко в мола и "Фънтопия" работи от 10 до 22 ч., а минусът е, че тук определено ще ви се наложи да отделите парички за сладолед или играчка след активностите.

Снимка: iStock

4. Парк Боби и Кели – Патиланци

Въртележки, влакчета, батути и падаща кула – тук може да намерите множество развлечения и да изморите малкия си пакостник. В тематичния парк има спектакли и развлекателни игри а билета през седмица е 16 лв. (през уикенда 20 лв.). Има и ресторант с вкусни италиански специалитети за родителите. Понеделник е почивният ден на "патиланците", а от вторник до неделя можете да се забавлявате между 10 и 21:30 ч.

5. Зоологическа градина

Всяко дете трябва да посети зоологическата градина и най-добрият сезон за това е лятото, когато животните се показват повече навън. Не бихме казали, че софийският зоопарк е един от най-добрите, но можете да се разхождате с вкусен сладолед около понита, мечки и орли и тигри. Не препоръчваме да влизате с храна в аквариума с рибките или при маймуните – миризмата, в което и да било затворено помещение в парка, никак не е приятна. Зоологическата градина работи всеки ден, а цените на билетите са ниски - 4 лв. за възрастен, 2 лв. за дете и безплатни за мъниците до 3 години.

6. Арт-Къща с музей "Куклите"

В уникалния музей са събрани над 3000 кукли, а в работилницата можете да създадете и нещо свое. Това място определено ще се хареса на момиченцата. Музеят разполага и с уютен вътрешен двор за след разходката из света на куклите. Освен красивите кукли от целият свят, детето ще се докосне и до историята им – изложени са порцеланови, съвременни, антикварни, ритуални, сувенирни кукли, както и марионетки. Всяка събота има групови занятия в работилницата и можете да оставите детето да се наслади и да твори. Работното време на музея е 13 до 19 ч. всеки ден от вторник до петък, а в събота - от 13 до 16 ч. Билетите са на цени от 4 лв. за деца и 6 лв. за възрастни. Провеждат се различни спектакли и школи за изкуство, които можете да следите на страницата им.

7. Конна база 

Не е задължително да започнете с езда, можете и да си направите разходка с кон, която е предназначена за хора без опит и включва пешеходен водач. Самият контакт с коня и природата са вълнуващи за децата. Петгодишните могат да се възползват и от ездата на пони, която "Езда София" предлагат всеки уикенд срещу 10 лв. за 10 минути. Те имат две конни бази – над квартал "Драгалевци" във Витоша и до стадион "Славия" в центъра на града, а цените са около 20 лв. за 10 минути. Имайте предвид, че ездата е скъпо удоволствие и е хубаво да проучите коя конна база предлага най-добрата цена спрямо качествена услуга. Хубавото е, че в интернет има множество ваучери с отстъпки и можете да се възползвате. 

Снимка: iStock

8. Басейн

Не сте на море, а този уикенд ще е страшна жега – отидете на басейн. Почти всеки софийски басейн разполага с плитка версия за деца и това е хубаво за вас. Да, уикенда е пълно от хора по басейните, но и на плажа би било същото, нали? Определено децата ще оценят това, а и вие ще хванете малко здравословен тен. В близост до Панчерево се намира басейн "Корали", който разполага не само с басейн за деца, но и с пещера, воден островен бар, детска площадка и хубави коктейли. Вече в София има достатъчно опции, така че не чакайте, а грабвайте поясите, децата, плувките и плажното масло.

Снимка: iStock