Днес поетът Илиян Любомиров (известен като Августин Господинов) ни представя новата си литературна инициатива "Думи на 4 гуми" - проект за мобилна книжарница, с която ще обикаля през цялото лято България. Основната му цел е да разбие клишето, че младите хора в страната ни не четат. 

Какво е "Думи на 4 гуми"?

"Думи на 4 гуми" представлява мобилна книжарница за съвременна българска литература, с която цяло лято предстои да обикалям България. Каузите зад проекта са няколко – да приобщава и по-малките населени места към достиженията на съвременната на поезия и проза; да възпитава уважение към писателите, докато са сред нас; да подпомага читалища и библиотеки, като им подарява 20% от продажбата на всяка книга за попълване на фондовете им; да изгражда широки общности в литературата и да фокусира общественото внимание върху добрите примери.
Ще пътувам с хипарски "Фолксваген" на 30 години, изцяло изрисуван от най-добрия български графити артист Nasimo, който за няколко седмици измисли дизайна и за три дни се справи със задачата. 

Снимка: Facebook/Думи на 4 гуми

Откога започва?

Премиерата на "Думи на 4 гуми" ще бъде в София на 24 май, но мястото и часът предстои да бъдат уточнени. Повече информация за бъдещите дестинации, представяните автори и снимки с всеки закупил книга от мобилната книжарница ще се качват във Фейсбук страницата. Първото пътешествие ще бъде в компанията на Константин Трендафилов до Варна на 30 май за младежкия литературен фестивал Варна Лит.

Кои градове ще обхване?

Списъкът с градове тепърва ще се разраства, като акцентът ще падне върху по-малките, в които литературните представяния се превръщат в истински събития.

Кои книги ще бъдат разпространявани?

"Думи на 4 гуми" работи с най-големите български издателства и бусът тръгва зареден със списък от около 200 заглавия, който тепърва ще се разширява. Оставам отворен за всички смислени предложения от издателства и читатели.

Ще има четения и срещи с писатели за читателите?

Ще се постараем във всеки град да вози с него писатели и поети, които да среща лично с читателите им. Някои от продаваните книгите ще бъдат и с автограф.

Причина да го правиш?

Аз съм част от литературните среди от три години и за това време чух за повече скандали, отколкото за добри примери. За мен е важно да се изграждат общности в изкуството, защото от това печелят не само артистите, но и най-вече публиката. Основната цел на този проект е да падне вниманието върху българската литература и да запозная младото поколение с български книги на световно ниво, за които не са и чували в училище.