По повод Деня на земята, който се отбелязва за 50-а година, най-голямата интернет търсачка “Гугъл” отбелязаха колко голямо е значението на пчелите за живота на планетата чрез елементарна, но изненадващо удовлетворяваща игра.

Със сигурност сте чували известното “предсказание” на Айнщайн, че ако всички пчели умрат, на човечеството му остават само 4 години живот. И колкото и невероятно да звучи, че планетата ни зависи до такава степен от насекоми, които не са по-големи от 1 сантиметър, това е факт.

Пчелите опрашват 85% от всички цветни растения нa планетата и от тях зависят 2/3 от посевите на света.

Снимка: Google

Играта на “Гугъл” позволява на потребителите да се “превърнат” в пчела и да прелитат от цвят на цвят, за да ги опрашват. Когато пчелата донесе семена от едно цвете в друго, броят на цветята наоколо се увеличава.

Докато потребителите играят, получават и любопитна информация за живота и навиците на пчелите.

Може да видите играта на Google.com

Как да помогнете за опазването на пчелите?

Снимка: istockphoto.com

Има няколко неща, които можем да направим, за да опитаме да предпазим пчелите от изчезване:

1. Купувайте мед от местни производители

Когато купувате мед от местни производители, помагате на пчеларите около себе си да поддържат кошерите си и да се грижат за пчелите, а така помагате и на природата.

2. Подпомагайте природозащитниците

Пчелите са част от крехка екосистема и редица фактори, като замърсяването например, им влияят. Може да помогнете за опазването на пчелите като помогнете за опазването на средата,в която живеят.

Снимка: istockphoto.com

3. Направете поилки за пчели

Това е много лесно - просто поставете купа или някакъв малък съд с вода, а вътре сложете камъчета, които да се показват над водата. Така пчелите ще могат да кацат на камъчетата, за да утолят жаждата си, преди отново да литнат и да вършат работата, от която всички имаме толкова много полза.