Когато се оглеждате за приятно заведение в центъра на София, където да изпиете някое истински хубаво вино, да опитате нещо различно и апетитно, а за капак - да се насладите пълноценно на приятната си компания - “Grape Central” е изборът, който бихте искали да направите.

Историята: Около една-единствена керамична плочка с грозде, превърнала се в метафоричен център на една чудесна идея, се събират трима души, определящи себе си като “винохора” - Ефросия, Иво и Яна. Те решават да направят от старата фурна близо до площад “Македония” идеалния вариант за срещи и тихи разговори на чаша хубаво вино.

Всичко започва с познанството покрай общата им страст - Яна Петкова и Ефросия Благоева са част от екипа на “DiVino”, но и тримата са дегустатори. Яна има опит със “СкараБар” (1 и 2), а преди общия им проект на име “Grape Central”, Иво дълго време е бил част от екипа на “Отвъд алеята, зад шкафа” - ”култово място в София, което за съжаление вече не съществува.” - казва Ефросия.

Първоначалната им идея е “Grape Central” да бъде истински винобар “какъвто има във всеки европейски град” - с богата и добре подбрана селекция бутилки с етикети от България, Стар и Нов свят, но без кухня. Оказва се обаче, че това не е работеща формула за очаквания на жителите на София, затова Иво се заема с менюто и прави стегнат подбор на ястия, с които да подсладите небцето си, разглезено от вкуса на някое от 320-те възможни варианта класно ферментирал течен лукс. Но... на добри цени.


Интериорът:
“Не сме романтици” - казва Яна. “Имахме много ясна представа какво искаме да направим и вече имаме достатъчно опит с други заведения, за да знаем какво да очакваме, кое е изпълнимо и кое не.” Затова в “Grape Central” всеки от тях е намерил своята роля - Ефросия е дизайнер и преобразяването на старата фурна, която “приличаше на бърлога”, е нейно дело. Тя използва опита и впечатленията, които е натрупала от различни винобарове из Европа и решава да ги вплете в едно за обазвеждането на този.

“Мястото е от 1937-ма и допреди 6 години е функционирало като фурна, след това е изоставено. Харесахме мястото, уличката... Вдъхновението за интериора дойде изцяло от помещението. Хареса ми, че сградата е стара, че има високи тавани - веднага видях потенциала на мястото” . Част от мебелите са антикварни - има френски столове с кожа - “Когато ги забелязах за първи път, бях сигурна, че трябва да са тук. Получи се добре балансирана еклектика - стелажът за вино е с индустриален дизайн, от другата страна на салона има френски шкаф, барстоловете са съвременни... За мен беше важно нещата да кореспондират едно с друго.”