Андрю Лойд Уебър е създателят на най-известните мюзикъли на всички времена. Музиката му за “Фантомът на операта” и “Котки” е класика и всички познаваме творбите му “Исус Христос суперзвезда” и “Евита”. Но дори най-добрите понякога се провалят и точно това се случва с първата версия на мюзикъла “Jeeves” от 1975 г., вдъхновен от забавните книги на П. Г. Удхаус за изобретателния иконом Джийвс. Постановката остава на сцената в продължение само на един месец (за сравнние “Фантомът на операта” се играе вече близо 30 години), след което представленията са прекратени, а Андрю Лойд Уебър изтегля от пазара записите с музика от пиесата (поради което днес са много трудни за намиране).

Снимка: Getty Images

Въпреки този провал, един от най-големите в кариерата му, Андрю Лойд Уебър остава силно привързан към произведението си и се заема да го преработи, така че да се получи по-добре. През 1996 г. Джийвс се завръща на сцената под името “By Jeeves” и този път успява да се хареса на много повече хора, макар да остава далеч от успеха на други мюзикъли на Андрю Лойд Уебър.

Снимка: Getty Images

Преди време големият британски композитор стартира инициатива в подкрепа на борбата срещу коронавируса. Всеки петък от 21 часа започва стрийминг на някоя от постановките му, която остава на сайта YouTube в продължение на 48 часа, през които хората могат да ги гледат когато им е удобно.

Вече имахме възможност да гледаме класиките “Йосиф и шарената дреха”, “Исус Христос суперзвезда”, “Фантомът на операта” и продължението “Любовта никога не умира”.

Снимка: Getty Images

Андрю Лойд Уебър обеща да пусне “By Jeeves” още когато обяви инициативата си, което показва, че композиторът продължава да е доволен от работата си по него. Това е страхотна възможност за всички негови почитатели, тъй като този мюзикъл е един от най-малко известните и ще бъде ново преживяване за повечето от нас.