Нов пожар край Чернобил предизвика поредната паника в България. Най-вече сред хората, които след решаването на кръстословицата във вестника са свободни и имат предостатъчно време да обсъдят втория мандат на Обама и други глобални въпроси.

Няма лошо. Нека хората да обсъждат и да си говорят. Също така, авария в този кризисен регион от света винаги е повод за специално внимание. Но не всяко горящо дърво носи радиоактивна заплаха.

Проблемът е, че в подобни ситуации някои хора са на триците скъпи, на брашното - евтини. Плашат се от катастрофи на другия край на света, например както беше през 2011 г. при аварията в АЕЦ "Фукушима”, а в същото време сядат да пият кафе или биричка до Руски паметник или друго изключително натоварено кръстовище в голям град. До някой шумен булевард, край който цялата Менделеева таблица лети във въздуха, а нервната система на човек неусетно се облъчва със стрес, колкото един норвежец поема вероятно за три месеца.

Подобна е ситуацията и при младите майки, които оспорват многовековния опит на медицината и смело отричат ваксините, защото били опасни. А в същото време по цял ден димят с цигара край детето си и никога (или само инцидентно) не са го водили на планина, за да подиша чист въздух.

Разбираемо е хората у нас да се плашат само от думата Чернобил, но нека гледаме по-трезво на нещата. Близо до нас има много по-реални опасности от инциденти. Вие например спирате ли водата в апартамента си, когато го напускате за лятната си почивка? Опасността да наводните съседите отдолу е по-голяма, отколкото авария в Япония да се отрази на салатата, която хапвате.