Волейболната легенда Евгени Иванов-Пушката за втора поредна година подкрепя кампанията „Да изчистим България заедно“, част от най-голямата гражданска инициатива в света – World Clean Up Day 2018. Пред Ladyzone спортистът отговаря на няколко въпроса, свързани с най-мащабната доброволческа инициатива у нас, чийто организатор е bTV.

Тази година за първи път 150 държави ще чистят заедно на 15 септември. Какво означава това според теб?

Означава, че тази инициатива е добра за много хора и все повече хора осъзнават нейната значимост.

Кое е любимото ти място в България? Има ли там нужда от почистване?

Имам много любими места – от върховете на планините до морето. И за съжаление голяма част от тях имат нужда от почистване.

Достатъчно чиста ли е България според теб? Попадаш ли често на замърсени места?

Аз доста ходя по планините и се учудвам как може да има боклуци дори на труднодостъпни за хората места. И това е много жалко, защото когато си на такова място, последното, което трябва да правиш, е да замърсяваш природата.

Кое е последното такова място, което ти направи впечатление?

Последното, което видях, беше в планината Плана, съвсем близо до София. Някакъв камион, може би, беше изхвърлил боклуци по един черен път.  

Ти самият какво правиш, за да е по-чисто около теб?

На първо място, изхвърлям боклуците на обозначените за това места.  Ужасно се дразня от боклуците, изхвърлени в паркове и ливади. Тогава просто се навеждам и го изхвърлям, където трябва.

Подценяваме ли проблемите с околната среда?

Може би не ги разбираме достатъчно. За да осъзнаеш един проблем, трябва да си много добре информиран. Това е и причината да се подценяват тези проблеми.

Чистенето е само едно от нещата, които правим, за да подобрим качеството на живота? Какво друго трябва да направим, за да живеем по-добре?

Трябва да си подобрим самосъзнанието. Не може да живеем с идеята, че някой е длъжен да чисти след нас или някой е длъжен да прави нещо след нас. Не, първо ние самите трябва да помислим какво трябва да направим.

Преди време бях шокиран от едно нещо, което ме пречупи и станах доста по-отговорен към природата. Изхвърлях един боклук, но той падна до кошчето, а не в него. Един възрастен човек, може би 80-годишен, седеше на пейка наблизо, стана, взе боклука и го пусна в кошчето… 

Евгени Иванов е  роден на 3 юни 1974 г. в София, висок е 210 см. Наричан е и Пушката заради силния си сервис. Двукратен шампион е на страната с ЦСКА. Световен шампион за младежи е през първенството през 1991 г. в Кайро.

Играл е в ЦСКА, Славия, Балканкар, Филия (Гърция), Галатасарай (Турция), Славия Овъргаз, италианските Сил Волей, Каляри, Пиаченца, френския отбор Туркоан, руския Факел (Нови Уренгой), полските Ястрежебски Вигел и СКРА Белхатов, иранските Сайпа и БЕЕМ. През 2010 г. се завръща в ЦСКА (София), където през 2012 г. завърши кариерата си като активен състезател. В националния отбор е от 1992 до 2008 г., където има 233 мача.

Бронзов медалист е от Световното първенство по волейбол в Токио (2006) и бронзов медалист от Световната купа в Япония (2007).  След Игрите в Пекин афишира желанието си за прекратяване на кариерата си в Националния отбор. Създател и собственик на първата частна организация, занимаваща се със спортен мениджмънт, маркетинг и обществено здраве в България.