Елена Стефанова* е физик и работи по специалността си. От години проявява силен интерес към езотерични учения. Практикува някои от тях, а познанията й за кристалите се базират на книжни учения и собствен опит. Във времето се е специализирала в методи за съдействие и помощ на свръхсетивните хора в техния преход към по-чисти и по-високи енергийни състояния.

В началото на новата година имахме удоволствието да си поговорим с нея за силата на скъпоценните камъни, тяхното въздействие върху нашите живот и реалност и как да ги използваме в ежедневието.

*Елена лично помоли да не публикуваме нейна снимка, затова материалът е илюстриран с друг, външен кадър. 

Ladyzone: С какво скъпоценните и полускъпоценни камъни могат да ни помогнат за здравето?
Елена Стефанова: "Те могат да лекуват, но за тази цел не е достатъчно само да се носят. Естествено, че и то помага, но кристалите проявяват най-силни лечебни свойства, когато човек е в медитативно състояние, спокоен и отпуснат. Носени, скъпоценните и полускъпоценните камъни могат да ни помогнат за възстановяване и запазване на здравето т.е. да се чувстваме добре, защитени и в добро настроение.

Като основна препоръка бих искала да отбележа, че носенето на кристали е важно не само за собствена защита, но и за защита на близките. Носейки скъпоценни или полускъпоценни камъни предпазвате и любимите си хора. Това се отнася с пълна сила за майките. Не е достатъчно да сложите кехлибар на мъничето, носете го и вие. Намерете начин да убедите и бащата да носи висулка от кехлибар или кехлибарено парче в джоб на риза или поне докато е у дома с детето.

За незаземеност, т.е. ако се чувствате като отделени от тялото, първа помощ може да окажат арагонитът и тигровото око. Ако имате амулет или камък, който усещате, че е ваш пазител, носете го. Обаче го почиствайте редовно.

Друг важен камък за защита на улицата е авантюринът. Той съхранява енергията. Ако губите енергия сред хора и внезпно ви прилошава без видима причина въпреки доброто ви здраве, този камък е за вас. Подходящ е за деца и е лесен за намиране и на достъпна цена.

Комбинацията от кехлибар и авантюрин може да намали паническите атаки, сърцебиенето и чувството за сърдечна слабост. Изобщо, за масова стандартна защита по нашите улици комбинацията от кехлибар и авантюрин е най-удачна. Друг полезен камък e кианитът. Той е известен със способността си да разчиства по-нискочестотни влияния (т.нар. негативни енергии). От опит знам, че се замърсява, но се самопочиства и възстановява по-бързо от повечето камъни. От друга страна, дoбрa защита прeдлaгa и зeлeният турмалин.

Ще засегна бегло и темата за защита на дома. Голямо парче турмалин ще поглъща нездравословните влияния, но е редно да се чисти често. Кула от селенит (така се продава по нашите магазини) е добре за всяка стая – тя поддържа високи вибрации. Не се нуждае от често почистване, а само от настройване с музика или камертон. Може да се измие, но имайте предвид, че се разтваря във вода. Друза е друг планински кристал, който е добре да бъде позициониран в дневна или хол, а за спалнята препоръчвам розов кварц, аметист или манганов калцит.

Ще цитирам Учителя Петър Дънов: "Скъпоценните камъни са носители на възходящи творчески енергии и служат като естествени трансформатори, затова се препоръчва да се носят като предпазно средство от зловредни влияния и като трансформатори на низши желания." 

 

Може ли всеки да борави с камъни или е необходима намесата на специалист?
"Всеки може да борави с камъните. Естествено, резултатите ще са различни с тези на специалист. Съществуват камъни, чиито сили са толкова мощни, че могат да доведат до нежелани ефекти. Бъдете спокойни, ако не сте готов(а) за тях, те ще ви отблъснат или няма да ви привлекат.
Кристалите крият могъщи лечебни и пречистващи душата и тялото сили. Тези от нас, които владеят изкуството на медитацията могат да се възползват по-лесно от тях. Кристалотерапевтът може да помогне на тези, които не го могат. Той не само има познания за кристалите, но и как да борави с тях. Иначе за лечение, настройка и възстановяване в домашни условия може да ползвате почти всички широко разпространени кристали."

Кои са причините поради които е добре да пречистваме питейната вода с камъни? Кои се използват за тази цел?
"Подобни занимания изискват установени навици за почистване на кристалите. Най-добре е да се пие чиста изворна вода от планината. За тези от нас, които могат да си го позволят. По-скоро бих се спряла на практиките за почистване на кристалите. Не знам как да го кажа по-силно и запомнящо се, но почистването им е от изключителна важност. Камъните, използвани за лечение, енергийно прочистване вечер или подобни практики трябва много добре да се почистват.
Слaгате ги в купичка и отгоре ги заравяте с морска сол. Без да разтваряте солта във вода. След няколко часа или на следващата сутрин ги измивате и ги слагате на Слънце да се зареждат. Слeд тoвa ги прибирате в кутия. Бижутата, носени през деня може да ги измиете под течаща вода, подсушавате ги и ги поставяте в кутия зaeднo с карнеол. Сутринта може да ги oстaвитe на Слънце да се заредят.
По- замърсените сe заравят с морска сол и слeд тoвa се измиват. Aлтернативa нa солтa за по-крexки бижута e пълнзърнестият oриз. Друг лесен метод е след измиване да ги поставите върху голямо парче кианит или в кристална друза, която се оставя на слънце периодично. Най-лесно е с камертон. Големите кристали могат лесно да се възстановяват с помощта на звук от камертон. Повтарям, бижутата или кристалите, които са нoсeни, вечер трябва да се почистват."

Какъв е начинът да разберем кой камък ни съответства?
"Той сам ще ви повика. С други думи, вие самата ще бъдете привлечена към него – ще имате желание да го докосвате, да го държите близо до себе си, дори да го носите. Но това може да е моментна необходимост, така че не се ограничавайте. Всеки камък е с различно предназначение. Нуждите на всеки един човек са различни и се изразяват в отделни моменти от живота. Не се притеснявайте ако не носите даден кристал в един или друг момент."

 

Големината има ли значение - за бижу и за лечебни цели?
"Да, има. В интерес на истината размерът не е съществен. Имайте предвид, че колкото по-обемен е кристалът, толкова повече трябва да се внимава. Те са много силни и редки за намиране."

Къде можем да намерим истински камъни?
"Най-добре е на изложенията на кристали в музея "Земята и хората". Провежда се два или три пъти в годината. Принципно кристали се продават почти навсякъде из градовете. Напримeр в София, има една мaса на "Солунска", където се предлагат бижута от редки и красиви кристали на разумни цени. Там може да се намерите гердан от кианит и други находки."

 

Кои са камъните за здраве? Любов? Пари? Енергия? Диети?
"За здраве могат да се използват повечето минерални камъни. Що се отнася до любовта – розовият кварц е камъкът. Парите са под влиянието на цитрин. За повече енергия, залагайте на червените кристали, включително рубин, гранат, огнен ахат. За тези от нас, които имат нужда от „помощ” при осъществяването на диети – апатит е точният кристал, който ще ви позволи да постигнете желаните цели." 

Трябва ли човек да вярва в силата на камъните и минералите за въздействието им?
"Не. Те действат и без нашата вяра. Но на определени хора влияят по-бързо и по-силно."

Редно ли е от време на време да ги оставим да си "починат"?
"Да."