„Аз го предизвиках. Аз съм си виновна“, „Той ще престане, ако спра да излизам без него“, „Е, хайде, един шамар не е драма“ – това са само част от най-вкоренените заблуди, на които често са подвластни младите жени, които сега влизат в романтични взаимоотношения или вече имат връзка. Търсейки любовта, те са склонни да оправдават или прикриват, пренебрегват или приемат първите признаци на насилие. Извиняват думи и действия в името на това да спасят връзката си, иска им се да вярват, че това няма да се повтори и че са способни да променят човека до себе си. А истината е, че човекът до тях най-вероятно е насилник и трябва да потърси помощ. Както и самите те.

Статистиката е стряскаща - всяка трета жена в България е жертва на насилие, а броят на убийствата на жени през последните месеци (35 убити от близък до тях мъж или партньор само за 2018 г.), е наистина плашеща цифра. Въпреки тези данни, липсват достатъчно ефективни кампании срещу насилието над жени и домашното насилие, а превенцията е най-важното оръжие срещу този наболял проблем.  

Това е и причината Български фонд за жените да обяви началото на кампания, която напомня кои са най-разпространените „Заблуди в любовта“. Целта й е младите жени и момичета да разпознават отрано признаците на насилие и да ги подтикне да бъдат по-смели и по-обичащи самите себе си. Тя е реализирана с подкрепата на AVON България като част от тяхната „Мисия срещу насилието над жени и момичета“, а зад творческата реализация стои рекламна агенция Direct Media KRES.

Организаторите призовават „Не вярвай на заблуди. Разпознай насилието и потърси помощ!“ и напомнят, че невинаги прекаленото внимание, следенето, скъпите подаръци и цветята са израз на обич. Любовта е доверие и подкрепа, зачитане на правото на другия да има мнение, свобода да прави собствени избори и да изразява своята индивидуалност, без страх.

На сайта на кампанията www.LoveErrors.bg са посочени различните видове тормоз, защото насилието не е само физическо, както и контакти за спешна помощ и консултация. Информацията ще бъде разпространявана и чрез специално създадените профили във Фейсбук:  https://www.facebook.com/LoveErrors.BFW и Инстаграм: https://www.instagram.com/loveerrors_bg/.

Сътрудничеството между Български фонд за жените и AVON е естествено продължение на мисията на козметичната компания да работи срещу насилието над жени като подкрепя информационни кампании и дейности в посока закрила и подкрепа на жертви, като създаването на телефонна линия за консултация, обслужвана от професионалисти. Средствата за „Мисия срещу насилието над жени и момичета“ се набират чрез продажба на благотворителни продукти от серията срещу насилието над жени, която всеки може да подкрепи като ги поръча на Представител или онлайн тук.