Дизайнерът Йордан Михалев и фотографът Цанислав Христов ни разказват за общата си фотосесия “She and the monsters” с Нина Николина. Общият труд на екипа доведе до един продукт, който успява да обедини две изкуства – мода и фотография. Кадрите са невероятно динамични. Те сякаш ни разказват за борбата между доброто и лошо във всеки човек. 

Този цитат от описанието на проекта описва само част от емоциите на красивия проект:

„Демоните й не могат да я достигнат, те дори не могат да опитат, могат само да стоят и да дебнат за нейния поглед. А само да знаеше, че нейните демони са нейни пазители“

Описание на проекта "She and the Monsters"

Йордан Михалев е с една дума артист. Негови произведения има както на хартия, така и на плат. Учил е моден дизайн във Варненския свободен университет, а след това специализира Театрален дизайн в Атнверпен, Белгия. През 2013 печели наградата „Най-добър млад дизайнер“ на ETFW Brussels. Модни колекции на Йордан са се разхождали по подиуми в Белгия, Франция и Холандия. Познават дрехите му също и в Италия и Испания. Ето какво сподели успешния артист за изкуството си и последния си проект "She and the Monsters".

Йордан Михалев
Снимка: facebook.com/mihalevyordan

LadyZone: Опиши се с едно изречение.

Йордан: Амбициозен мечтател… с просто изречение :D

LadyZone: Живял си в много градове и си споменавал, че не се застояваш, а по-скоро преминаваш през тях. Но има ли едно място, което те вдъхновява?

Йордан: Не ме вдъхновяват толкова градовете или държавите като "места", колкото представата за всички животи и малки случки, които са се случили на малките частици от дадено място. Хората, които може би са дремели под дървото до пътя или хората, които може би са яли сладолед много късно някоя вечерта, някое лято на стълбите пред сградата… и каква е била тогава светлината, на какво е миришело, сега какво е, какво може да бъде … Такива неща ме вдъхновяват най-често. Местата са прекрасни, но са нищо без нечия човешка история да разкаже за тях.

LadyZone: Би ли ни разказал малко за концепцията на линията за фотосесията с Нина Николина?

Йордан: Съчетахме мои дизайни с части от нейната лична колекция от носии. Дрехите са част от проект, който представих преди няколко години в Париж, с който исках да изразя тогавашните си емоции към абсурда на убежденията ни.

Модел: Нина Николина; Дрехи и стайлинг: Йордан Михалев; Грим: Цвети Христова; Прическа: Иван Костадинов; Фотограф: Цанислав Христов
Снимка: Фотограф: Цанислав Христов; Дизайнер: Йордан Михалев

LadyZone: В описанието се споменава, че демоните ни пазят. От какво ни пазят? И по какъв начин биха могли да ни вдъхновяват да сътворяваме красота?

Йордан: Това малко отива към клишето за тъмното и светло начало у всеки от нас. Но е вярно, от едното няма смисъл, ако другото го няма. Та в този ред на мисли ни пазят да съществуваме, пазят ни от липса на смисъл.

LadyZone: Много хора смятат, че жената е по-слабият пол. Дизайнът на дрехите и цялостната емоция на фотосесията обаче вдъхват женствена сила. Можеш ли да ни кажеш според теб в кои качества на жената се корени нейната сила?

Йордан: Аз наистина не вярвам в този тип класификации, ама изобщо! И не мисля, че има разлика между женска и мъжка сила… И не мисля, че всички жени имат еднакви качества, които ги правят силни. Мисля, обаче, че има социални "спънки", които пречат на много жени да се осъзнаят като силни и това може би още подхранва по горното и изключително грешно схващане. И след като казах това, ще кажа също, че качествата които правят всички хора силни, са добротата към другите и вярата в себе си.

LadyZone: Всяка дреха сякаш се променя в зависимост от човека, който я носи. Съответно какво ви накара да изберете Нина Николина за модел на фотосесията си?

Йордан: За това толкова много обичам модата. Дрехите имат един живот в ръцете и главата на дизайнера, и по още един живот с всяко тяло, което ги облича. Но тук истината е, че концепцията беше направена специално за нея. Тя беше ядрото на проекта и всичко друго се завъртя около нея.

Цанислав Христов
Снимка: facebook.com/tsanislav89

Цанислав Христов е от Варна и се занимава с фотография. Всеки е виждал снимка, която му разказва история. Е, всеки кадър на Цанислав е пълен с емоции, които изпълват статичните изображения с неповторима динамичност. В сайта си споменава, че обича да се занимава най-много с модна и редакторска фотография. Цанислав е автор и на множество сватбени кадри, които са запаметили пълния блясък на любовта. Ето какво ни разказа артистът, който твори с обектива си.

Цанислав Христов
Снимка: facebook.com/tsanislav89

LadyZone: Опиши се с едно изречение.

Цанислав: Устремен, (вманиячен) ироничен мечтател.

LadyZoneРазгледах доста твои снимки и сякаш всеки кадър е запечатал страшно много и различни емоции. Как успяваш да придадеш емоционална динамичност на едно статично изображение? 

Цанислав: Има едно досадно изказване, че фотоапарата улавя душата на снимания, но според мен, той предава емоциите на фотографа върху модела и се получава един душевно-емоционален танц.

LadyZoneКато човека зад обектива, предполагам си свикнал да внимаваш и за най-малките детайли. Случва ли се в ежедневието ти да виждаш обикновени примери за силата на жената? Ако да, би ли ни разказал за един от тях?

Цанислав: Най-силни са майките, които стоят зад нас, осветявайки пътя ни!

LadyZone: Освен технически издържани, твоите кадри са истинско изкуство, но за да превърнеш просто снимка в платно от емоции е нужно вдъхновение. Откъде черпиш своето?

Цанислав: Музиката е голяма част от моето вдъхновение, силните и борбени личности също, тези които като ги спъне камъка го ритaт и питат за по-голям (ей такъв искам да стана като порасна)

LadyZone: Коя емоция е в основата на фотосесията “She and the monsters”? 

Цанислав: Това е кратка история за борбата на човек със собствените си страхове. Борбата да възстановиш себе си и да осъзнаеш, че ти си най-голямият си демон. Да намериш синхрон с тях, защото единствената пречка сме си ние самите.

Модел: Нина Николина; Дрехи и стайлинг: Йордан Михалев; Грим: Цвети Христова; Прическа: Иван Костадинов; Фотограф: Цанислав Христов
Снимка: Фотограф: Цанислав Христов; Дизайнер: Йордан Михалев

LadyZone: Борбата между доброто и злото в самия човек често диктува действията ни. Смяташ ли, че фотографията е изкуството, което може да запечатва чувствата от точно тези битки на човека със самия себе си?

Цанислав: Всяко едно изкуство запечатва чувствата ни, но фотографията може би е най-точната, защото отнема само един миг да запаметим емоцията си.

LadyZone: Какво послание отправяш на останалите с работата си?

Цанислав: Навярно всеки открива различно послание за себе си, просто с каквото и да се занимавате в този живот го правете с желание, усмивка и душа.

А ето какво ни споделиха и двамата артисти относно последния им общ проект “She and the Monsters”.

Модел: Нина Николина; Дрехи и стайлинг: Йордан Михалев; Грим: Цвети Христова; Прическа: Иван Костадинов; Фотограф: Цанислав Христов
Снимка: Фотограф: Цанислав Христов; Дизайнер: Йордан Михалев

LadyZone: От колко време се познавате и как успяхте да се сработите?

Йордан: От около 4 години се познаваме и от самото начало стиловете ни на работа си паснаха. Много рядко се случва да имаме дълбоки несъгласия с идеите на другия.

Цанислав: Явно моят прагматизъм имаше нужда от малко хаус. :D

LadyZone: Когато цял екип от хора създава нещо ново, винаги възникват забавни моменти. Бихте ли ни разказали за един от тях?

Цанислав: Не, не! Няма забавни моменти по време на работа, забранявам усмивките!

Йордан: Толкова неща колосално са се объркали по време на работа, но те са забавни после! Сещам се за една ситуация, когато имахме планирани снимки в една изключително красива, цветна, зелена оранжерия през зимата и когато пристигнахме на локацията, всичко беше вече обрано и оранжерията представляваше кална, пуста, сива, покрита с найлони и ледено студена дупка. Беше толкова тъжно, че освен да се смеем, нищо друго не можехме да правим. Е, накрая снимките се получиха, но не по план.

LadyZone: Какво е първото нещо, което си казахте, когато видяхте готовата продукция?

Цанислав: Аз виждам кадрите в главата си още на място, така че нямаше голяма изненада, като ги видях и на компютъра. 

Йордан: Може би трябва да питаме Нина Николина този въпрос. Ние сме в проекта от раждането на концепцията и колкото и неяснотии да има, крайният резултат ни е ясен от рано.

Още кадри от фотосесията можете да видите в галерията ни.