На 22 ноември българското студио за дизайн на шрифтове със световно влияние – Fontfabric, посреща десетия си рожден ден с изложба в Галерия 2.0. В рамките на една седмица в споделеното пространство за изкуство на ул. "6-ти септември" №26 посетителите ще могат да видят някои от най-емблематичните типографски проекти на студиото от създаването му до днес. Те ще бъдат визуализирани под формата на арт инсталации, постери и печатарски семпли, изпълнени с оригинални шрифтове, а посетителите ще могат да видят и първия каталог на най-продаваните шрифтови фамилии на Fontfabric.

Дигиталната шрифтолеярна, създадена в София, вече 10 години заема челни места в световната класация с най-продавани шрифтове на популярния типографски сайт MyFonts.com. Сред най-известните шрифтове, създадени от постоянно развиващия се млад екип дизайнери на Fontfabric, са: Intro, Nexa, Uni Sans, Muller, Panton, Intro Rust. Дизайн студиото, основано от Светослав Симов – Свет през 2008, създава оригинални продукти за световни и български брандове като Nike, Dacia, McDonalds, KFC, Lipton, Nestle, Telenor, Viasat, bTV, Plovdiv 2019 и много други в повече от 50 държави.

Официалното откриване на изложбата 10 години Fontfabric е на 22 ноември в Галерия 2.0., която ще се превърне и във временна сцена за предпремиерното представяне на част от новия албум на Иван Шопов и Теодосий Спасов – InFusion, чиято визуална идентичност и типография е дело на дизайнерите от Fontfabric. Шрифтът Squad, използван за заглавието на албума му, е специално приспособен и персонализиран за InFusion, за да е в пълен синхрон с универсалния дух, който музиката му носи.

Фокусът на Fontfabric винаги е бил да създава качествени шрифтове, които да се отличават с изразената си класа и идентичност и да бъдат отлична база за всеки дизайнерски проект – бил той уеб или принт; за корпоративни клиенти или фрийлансъри. Fontfabric насочва усилията си и към разработването на кирилицата и популяризирането на българската ѝ форма в световен мащаб.

По случай годишнината си, Fontfabric предлага и специално намаление от 25% (чрез промо код: FF10Y25 в уебсайта на MyFonts.com, валиден до 31. 12. 2018) на всички шрифтове от портфолиото си, които могат да бъдат видяни тук.

По време на официалното откриване на изложбата 10 години Fontfabric на 22 ноември в 19:00 в Галерия 2.0 приятели и партньори на Fontfabric ще могат да разберат лично от неговия създател Свет Симов повече за историята на студиото и как се ражда вдъхновението на дизайнерите да създават едни от най-продаваните шрифтове в света. 

10 години Fontfabric е в споделеното пространство за изкуство Галерия 2.0 на ул. "6-ти септември" №26 от 22 до 29 ноември, от 12 до 19 ч. Вход – свободен.